Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Dodaci prehrani za mršavljenje ne olakšavaju gubitak težine

Najnovijim istraživanjem učinkovitosti širokog spektra popularnih dodataka za mršavljenje koji se prodaju u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane nije utvrđeno da bilo koji od njih olakšava mršavljenje izvan placebo efekta.

Dvije studije predstavljene u ponedjeljak na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Stockholmu utvrdile su jednaku djelotvornost kao i u slučaju simuliranih nadopuna s kojima su bili uspoređeni.

“Postoje brojni nadomjesci za mršavljenje koji navodno pridonose mršavljenju koristeći najraznovrsnije mehanizme djelovanja. Postoje tzv. magneti za masnoće, inicijatori i razrjeđivači, kao i krotitelji apetita, propagatori metabolizma, blokatori ugljikohidrata i tako dalje. Tržište za njih ogromno je, no za razliku od standardnih lijekova, njihovu učinkovitost ne treba dokazivati kako bi se oni prodavali, rekao je dr. Thomas Ellrott, voditelj Instituta za prehranu i psihologiju na Medicinskom fakultetu u Göttingenu i voditelj jedne od studija. “Nekoliko ovih dodataka podvrgnuto je kliničkim ispitivanjima, tržište proizvoda neprestano se mijenja, stoga ih trebamo podvrgnuti rigoroznim znanstvenim evaluacijama kako bismo utvrdili njihovu korisnost.”

Ellrott grupa testirala je devet popularnih dodataka na placebo tablete u nasumičnom kontroliranom testiranju. Testirani dodaci obuhvaćali su L-karnitin, poliglukozamin, kupus u prahu, sjeme guarane u prahu, ekstrakt graha, ekstrakt Konjaca, vlakna u tabletama, formulacije natrijevog alginata i odabrane biljne ekstrakte.

Znanstvenici su prikupili dodatke iz njemačkih ljekarni, promijenili pakiranje i imena proizvoda kako bi izgledali neutralno te su modificirali informacije sadržane na uputama o lijeku kako bi uklonili naziv proizvoda iz teksta. Zatim su dali 189 pretilih ili preteških osoba srednje dobi pakiranja bilo lažnih tableta, bilo jednoga od devet dodataka, svakoga tjedna tijekom osam tjedana u dozama koje je preporučio proizvođač. Pojedini proizvodi sadržavali su prehrambene savjete, dok drugi nisu, stoga su znanstvenici naveli upravo iste one savjete sadržane u relevantnim uputama pojedinoga lijeka. Prosječan gubitak težine iznosio je između 1 kg i 2 kg za sedam proizvoda, ovisno o dopunama, dok je iznosio 1,2 kg u skupini koja je dobivala placebo tablete. Nije utvrđena statistički značajnija razlika u gubljenju težine na bilo kojem od tih proizvoda u odnosu na placebo.

“Većina dosadašnjih istraživanja ispitivala je samo jedan proizvod. Ovo je prvo istraživanje koje objedinjuje devet dodataka različitih predloženih mehanizama djelovanja, a ustanovili smo da su proizvodi odreda bili jednako djelotvorni kao i placebo tablete u programu mršavljenja tijekom dvomjesečnog trajanja istraživanja, neovisno o njihovoj navodnoj djelotvornosti”, zaključio je Ellrott, dodavši da ukoliko postoje indikacije o korištenju lijekova za mršavljenje, potrošači bi svakako trebali posegnuti za standardnim medikamentima za pretilost s dokazanom učinkovitošću (umjesto lijekova na recept, odnosno onih dobivenih izravno u ljekarni, bez recepta).

U drugoj studiji predstavljenoj na kongresu, dr. Igho Onakpoya s Peninsula Medical School u sklopu University of Exeter and Plymouth, Ujedinjeno Kraljevstvo, proveden je prvi sustavni pregled svih postojećih sustavnih pregleda kliničkih ispitivanja dodacima mršavljenju. Analiza rezimira prikupljene dokaze temeljene na istraživanjima koja uključuju devet popularnih nadopuna mršavljenju, uključujući krom-pikolinat, Ephedru, gorku naranču, konjugiranu linolnu kiselinu (KLK), kalcij, guar gumu, glukomanan, kitozan i zeleni čaj.

“Zaključili smo da nijedan od ovih dodataka prehrani obuhvaćenih studijom ne predstavlja primjerenu terapiju u smanjenju tjelesne težine”, rekao je Onakpoya. “Godišnja globalna prodaja prehrambenih dodataka daleko premašuje 13 milijardi USD. Prodaja proizvoda za mršavljenje u Zapadnoj Europi, izuzev lijekova na recept, dosegla je 900 000 000 GBP (1,4 milijardi USD) prošle godine. Industrija mršavljenja u Sjevernoj Americi procjenjuje se na preko 50 milijardi USD, dok Amerikanci troše preko 1.6 milijardi USD godišnje na dodatke za mršavljenje. Ljudi smatraju da ovi dodaci predstavljaju brži put do mršavljenja i stoga troše ogromne svote novca na njih, no mogli bi, dakako, ostati razočaranima, frustriranima i deprimiranima ukoliko svoju ciljanu tjelesnu težinu ne dosegnu dugoročno.”

Onakpoya je rekao da je kod pojedinih nadomjestaka obuhvaćenih studijom utvrđeno da uzrokuju određene nuspojave. Međutim, potrebno je strože istraživanje, rekao je, budući da je ostvaren tek manji broj testiranja na dužu stazu, a zastupljenost pacijenata obuhvaćenih većinom testiranja neznatna je. Sve su to čimbenici koji ograničavaju donošenje potencijalnih zaključaka o učinkovitosti i sigurnosti takvih nadomjestaka.

Ellrott studiju financirali su njemački potrošački magazini, dok studija Onakpoye i suradnika nije imala nikakvo financiranje. No zato je Onakpoyina funkcija financirana neograničenom stipendijom iz GlaxoSmithKlinea koji proizvodi Orlistat, lijek za pretilost.

Izvor: International Association for the Study of Obesity

 

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....