Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Dojilje s uravnoteženom prehranom imaju bebe s optimalnom tjelesnom težinom

Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom prehranom uglavnom imaju bebe optimalne tjelesne težine koje su kasnije u tijeku života zaštićene od gojaznosti.

Brzo dobivanje na težini i nakupljanje masnoće tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta su faktor rizika za gojaznost kasnije u tijeku života.

“Dijete koje je premašilo optimalnu težinu za svoju dob, posebno ako se to dogodi u prvih 6 mjeseci, ima veće šanse da postane pretilo već u adolescenciji”, kaže autorica studije Ellen Demerath.

Ona i kolege su istražili efekt prehrane dojilje na rast i razvoj dojenčadi, a njihova studija je uključivala ukupno 354 dojilje. One su detaljno ispitane o prehrambenim navikama tijekom trudnoće te jedan i tri mjeseca poslije poroda.

Bebe onih majki koje su imale zdraviju prehranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak tjelesne masti u prvih 6 mjeseci od onih čije su majke imale lošiju prehranu.

Prehrana majke nije utjecala na to koliko je tkiva bez masti (uključujući kosti i mišiće) dijete imalo.

“Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine te da imaju manje tjelesne masti od djece onih majki koje su se nezdravo hranile. Istovremeno se tako sprječava i rizik od pretilosti u budućnosti”, rekla je Demerath.

Sljedeći korak koji znanstvenici nastoje poduzeti je saznati što je to u majčinom mlijeku što bi moglo pomoći djeci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći mnogim majkama da odluče što jesti kako bi imale zdravo mlijeko za svoju djecu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Kod osoba koje odluče usvojiti pet zdravih životnih navika uočena je veća vjerojatnost da u dobi od 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnijih kroničnih bolesti,...

Zdravlje i Medicina

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati...

Wellness i prehrana

Stručnjaci upozoravaju na to da se osobe koje prakticiraju veganski način života i konzumiraju vegansku hranu moraju pobrinuti da u organizam unose dovoljno vitamina B12, jer opasnost od...

Oboljenja i poremećaji

Trećina najsiromašnijih zemalja svijeta suočena je s velikim brojem pretilih osoba, ali i onih koje su pothranjene, podaci su objavljeni u zadnjem broju časopisa Lancet. U...

Oglašavanje