Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Dojilje s uravnoteženom prehranom imaju bebe s optimalnom tjelesnom težinom

Foto: Shutterstock

Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom prehranom uglavnom imaju bebe optimalne tjelesne težine koje su kasnije u tijeku života zaštićene od gojaznosti.

Brzo dobivanje na težini i nakupljanje masnoće tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta su faktor rizika za gojaznost kasnije u tijeku života.

“Dijete koje je premašilo optimalnu težinu za svoju dob, posebno ako se to dogodi u prvih 6 mjeseci, ima veće šanse da postane pretilo već u adolescenciji”, kaže autorica studije Ellen Demerath.

Ona i kolege su istražili efekt prehrane dojilje na rast i razvoj dojenčadi, a njihova studija je uključivala ukupno 354 dojilje. One su detaljno ispitane o prehrambenim navikama tijekom trudnoće te jedan i tri mjeseca poslije poroda.

Bebe onih majki koje su imale zdraviju prehranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak tjelesne masti u prvih 6 mjeseci od onih čije su majke imale lošiju prehranu.

Prehrana majke nije utjecala na to koliko je tkiva bez masti (uključujući kosti i mišiće) dijete imalo.

“Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine te da imaju manje tjelesne masti od djece onih majki koje su se nezdravo hranile. Istovremeno se tako sprječava i rizik od pretilosti u budućnosti”, rekla je Demerath.

Sljedeći korak koji znanstvenici nastoje poduzeti je saznati što je to u majčinom mlijeku što bi moglo pomoći djeci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći mnogim majkama da odluče što jesti kako bi imale zdravo mlijeko za svoju djecu.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...