Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Dolaze roboti za vađenje krvi

Ne samo za vađenje, nego i analizu na licu mjesta

Dolaze krvožedni roboti. Doslovno, žele vašu krv, i to vensku. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers razvili su robota koji služi za vađenje krvi i potom njenu analizu. Ono za što nam danas treba više od jednog medicinskog djelatnika.

Novi robotski uređaj za vađenje krvi i analizu krvnih uzoraka pacijenata se sastoji od tri podsustava.

Prvi je uređaj za proces vađenja venske krvi (venipunktura) koji koristi infracrvenu svjetlost i ultrazvučnu sliku da bi locirao krvne žile. Zatim nakon računalne analize stvara sebi trodimenzionalnu sliku kardiovaskularnog sustava.

Potom minijaturna robotska “ruka” postavlja iglu u središte naznačene vene. Nakon uzimanja uzorka krvi, ona se zatim premješta u proces analize. Ovaj dio sustava omogućuje mjerenja pomoću ugrađene minijaturne centrifuge i mikroskopa. Trenutno može izvesti trodijelni diferencijal bijelih krvnih zrnaca i mjerenje hemoglobina.

Foto: Max Balter

“Dijagnostička ispitivanja krvi najčešća su medicinska pretraga koja se obavlja u svijetu i predstavlja kamen temeljac moderne medicine”, rekao je dr. Max Balter, koji je vodio istraživanje.

“Procjenjuje se kako se samo u Sjedinjenim Državama obavi više od dvije milijarde vađenja krvi. Rezultati tih testova utječu na oko 80% medicinskih odluka u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj skrbi. Naš tim na Sveučilištu Rutgers razvio je uređaj koji omogućuje testiranje i davanje dijagnostičkih rezultata na potpuno automatski način. Štedeći vrijeme, uređaj ima sposobnost ubrzati sam tijek rada, zbog čega medicinski djelatnici mogu posvetiti više vremena pacijentima”, zaključio je Balter.

Zasad je ovaj robotski uređaj testiran samo na umjetnim rukama kako bi se pokazalo da djeluje učinkovito. Sljedeći korak je procjena sigurnost uređaja za venipunkturu na manjoj ljudskoj studiji. To će omogućiti timu da procijeni detalje, dizajn i upotrebljivost uređaja.

Studija je objavljena u časopisu Technology.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Boston Dynamics je u suradnji s novozelandskom tvrtkom Rocos pretvorio Spota u robota farmera tj. čuvara ovaca.

Robotika

Roboti neće vršiti testove na Covid-19, ali bi mogli osigurati korisne informacije.

Biljke i životinje

Istraživači smatraju da bi antitijela ljame mogla pomoći u zaštiti onih koji do sad nisu bili zaraženi koronavirusom.

Robotika

Riječ je o robotu-psu nazvanom Spot koji je proizvod tvrtke Boston Dynamics.

Oglašavanje