Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Donosi li primjena intrauterine kontracepcije istog dana do uštede u zdravstvu?

Foto: Wikimedia Commons

Novo istraživanje ukazuje da bi pružanje kontracepcije adolescentima isti dan kad zatraže terapiju moglo značajno dovesti do uštede novaca.

Svrha istraživanja bila je utvrditi može li doći do značajnije uštede novaca koji se troši na primjenu kontracepcije u slučaju kada bi se kod adolescenata primjenjivala dugotrajna reverzibilna kontracepcija, poput intrauterine kontracepcije (IUC).

Dugotrajna kontracepcija je više dostupna jedino u bogatijim zemljama poput SAD-a, zapadne Europe i sl. Razlog tomu je što se radi o izuzetno skupoj terapiji. S druge strane, nije potrebna dugoročna ovisnost pacijenata o svakodnevnom uzimanju terapije pa je i sam rezultat kontracepcije bolji.

U istraživanju su se primjenjivali razni algoritmi kojima se nastojalo procijeniti koliko koštaju razni scenariji. Scenariji su obuhvaćali cijenu IUC, dugoročne oralne kontracepcije, troškove porođaja, troškove redovnih pregleda i slično.

Klasični algoritam je uključivao mladu ženu koja traži kontracepciju. Statistički su obrađene razne situacije koje bi se dogodile da je pacijentica dobila terapiju isti dan ili tek kasnije, odnosno da ju nije dobila nikako.

Rezultati istraživanja su pokazali da su se troškovi liječenja smanjili za 50% kada se kontracepcija pružila pacijentima isti dan. Osim toga smanjio se i broj nenamjernih trudnoća i pobačaja kod pacijentica koje su terapiju dobile isti dan.

S obzirom da je nenamjerna trudnoća povezana s lošim ishodima same trudnoće, poput preranog porođaja, koji je vodeći uzrok smrti dojenčadi, smatra se da bi trebalo usmjeti pažnju raznim načinima kako spriječiti neželjenu trudnoću.

Zaključak znanstvenika je da se bez obzira na veliku novčanu uštetu treba uložiti u dodatno obrazovanje liječnika. Liječnici bi trebali brzo i efikasno procijeniti rizik pacijentica te sukladno time omogućiti kontraceepciju istog dana ili ju uvesti tek nakon dodatnih pretraga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oglašavanje