Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Dragonfly dron: Revolucionarni NASA-in rotorcraft koji će razotkriti tajne Saturnovog mjeseca Titana

Dragonfly dron: Revolucionarni NASA-in rotorcraft koji će razotkriti tajne Saturnovog mjeseca Titana
Shutterstock

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No, prije nego što Dragonfly poleti, NASA mora osigurati da može podnijeti jedinstveno okruženje tog mjeseca.

Glavni cilj Dragonflyja je proučavanje složene kemije na Titanu koja može pružiti uvide u podrijetlo života u našem solarnom sustavu. Opremljen kamerama, senzorima i uzorcima, ovo vozilo istraživat će područja Titana poznata po organskim materijalima, posebno one regije gdje bi ti materijali mogli doći u kontakt s tekućom vodom ispod ledenog površja mjeseca.

Ovaj će se lander kretati kroz Titanovu bogatu azotom atmosferu koristeći četiri dualno-koaksijalna rotora, ali kako bi osigurali da ti rotori mogu raditi u takvim uvjetima, tim Dragonflyja proveo je brojne testove u NASA-inom Langley Research Centeru u Hamptonu, Virginija, uključujući rad dronovih rotora u vjetrovitom tunelu koji može simulirati atmosferske uvjete na najvećem Saturnovom mjesecu.

“Svi ovi testovi ulaze u naše Dragonfly Titan simulacije i predviđanja performansi”, rekao je Ken Hibbard, inženjer sustava misije Dragonfly na Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) u NASA-inoj izjavi.

Provedene su četiri testne kampanje Dragonflyja: Dvije u podzvučnom tunelu od 14×22 stope i još dvije u 16-stopačkom Transonic Dynamics Tunnelu (TDT). Podzvučni tunel koristi se za validaciju fluidodinamičkih modela koje su razvili znanstvenici misije, dok se sposobnost TDT-a s promjenjivom gustoćom teškog plina koristi za validaciju računalnih modela u simuliranim atmosferskim uvjetima s kojima će se Dragonfly vjerojatno susresti na Titanu.

Najnovije testiranje, održano u lipnju, uključivalo je model Dragonflyja pola stvarne veličine s stotinama testnih vožnji, rekla je Bernadine Juliano, vodeća za testiranje na APL-u za projekt.

“Testirali smo uvjete kroz očekivani letački okvir pri raznim brzinama vjetra, brzinama rotora i kutovima leta kako bismo procijenili aerodinamičke performanse vozila”, rekla je Juliano. “Završili smo s više od 700 ukupnih vožnji, obuhvaćajući preko 4,000 pojedinačnih podataka. Svi ciljevi testa su uspješno postignuti i podaci će pomoći povećati povjerenje u naše simulacijske modele na Zemlji prije ekstrapolacije na Titanove uvjete.”

Analiziranje ove bogate količine podataka zahtijeva suradnički pristup, s specijalistima iz različitih institucija, od Sveučilišta Srednje Floride do NASA-inog Ames Research Centra u Silicijskoj dolini. Rick Heisler iz APL-a, koji je nadgledao testne kampanje u TDT-u, istaknuo je važnost ovih testova u razumijevanju performansi Dragonflyjevih rotora u jedinstvenoj atmosferi Titana.

“Okruženje s teškim plinom u TDT-u ima gustoću koja je tri i pol puta veća od zraka dok radi na ambijentalnom tlaku i temperaturi na razini mora”, rekao je Heisler. “To omogućuje rotorima da rade u gotovo titanskim uvjetima i bolje reproduciraju uzgon i dinamičko opterećenje koje će stvarni lander doživjeti.”

Dok se dijelovi misije sastavljaju, veličina zadatka i povijesna narav misije postaju sve jasniji timu.

“Sa Dragonflyjem pretvaramo znanstvenu fantastiku u stvarnost istraživanja”, rekao je Hibbard. “Misija se postepeno slaže, a mi smo uzbuđeni zbog svakog narednog koraka prema slanju ovog revolucionarnog rotorcrafta preko neba i površine Titana.”

Dodatno, misija Dragonfly ne samo da će pružiti znanstvenicima dragocjene podatke o Titanu, već će i pokazati potencijal rotorcrafta u svemirskim misijama. Kapacitet ovog vozila da leti i slijeće na različite lokacije omogućuje detaljno proučavanje različitih geoloških značajki i kemijskih sastava na površini mjeseca. S obzirom na udaljenost i izazovne uvjete Titana, Dragonfly predstavlja veliki korak naprijed u interplanetarnim istraživanjima i mogao bi poslužiti kao model za buduće misije na drugim svemirskim tijelima.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...