Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Dragonfly dron: Revolucionarni NASA-in rotorcraft koji će razotkriti tajne Saturnovog mjeseca Titana

Dragonfly dron: Revolucionarni NASA-in rotorcraft koji će razotkriti tajne Saturnovog mjeseca Titana
Shutterstock

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No, prije nego što Dragonfly poleti, NASA mora osigurati da može podnijeti jedinstveno okruženje tog mjeseca.

Glavni cilj Dragonflyja je proučavanje složene kemije na Titanu koja može pružiti uvide u podrijetlo života u našem solarnom sustavu. Opremljen kamerama, senzorima i uzorcima, ovo vozilo istraživat će područja Titana poznata po organskim materijalima, posebno one regije gdje bi ti materijali mogli doći u kontakt s tekućom vodom ispod ledenog površja mjeseca.

Ovaj će se lander kretati kroz Titanovu bogatu azotom atmosferu koristeći četiri dualno-koaksijalna rotora, ali kako bi osigurali da ti rotori mogu raditi u takvim uvjetima, tim Dragonflyja proveo je brojne testove u NASA-inom Langley Research Centeru u Hamptonu, Virginija, uključujući rad dronovih rotora u vjetrovitom tunelu koji može simulirati atmosferske uvjete na najvećem Saturnovom mjesecu.

“Svi ovi testovi ulaze u naše Dragonfly Titan simulacije i predviđanja performansi”, rekao je Ken Hibbard, inženjer sustava misije Dragonfly na Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) u NASA-inoj izjavi.

Provedene su četiri testne kampanje Dragonflyja: Dvije u podzvučnom tunelu od 14×22 stope i još dvije u 16-stopačkom Transonic Dynamics Tunnelu (TDT). Podzvučni tunel koristi se za validaciju fluidodinamičkih modela koje su razvili znanstvenici misije, dok se sposobnost TDT-a s promjenjivom gustoćom teškog plina koristi za validaciju računalnih modela u simuliranim atmosferskim uvjetima s kojima će se Dragonfly vjerojatno susresti na Titanu.

Najnovije testiranje, održano u lipnju, uključivalo je model Dragonflyja pola stvarne veličine s stotinama testnih vožnji, rekla je Bernadine Juliano, vodeća za testiranje na APL-u za projekt.

“Testirali smo uvjete kroz očekivani letački okvir pri raznim brzinama vjetra, brzinama rotora i kutovima leta kako bismo procijenili aerodinamičke performanse vozila”, rekla je Juliano. “Završili smo s više od 700 ukupnih vožnji, obuhvaćajući preko 4,000 pojedinačnih podataka. Svi ciljevi testa su uspješno postignuti i podaci će pomoći povećati povjerenje u naše simulacijske modele na Zemlji prije ekstrapolacije na Titanove uvjete.”

Analiziranje ove bogate količine podataka zahtijeva suradnički pristup, s specijalistima iz različitih institucija, od Sveučilišta Srednje Floride do NASA-inog Ames Research Centra u Silicijskoj dolini. Rick Heisler iz APL-a, koji je nadgledao testne kampanje u TDT-u, istaknuo je važnost ovih testova u razumijevanju performansi Dragonflyjevih rotora u jedinstvenoj atmosferi Titana.

“Okruženje s teškim plinom u TDT-u ima gustoću koja je tri i pol puta veća od zraka dok radi na ambijentalnom tlaku i temperaturi na razini mora”, rekao je Heisler. “To omogućuje rotorima da rade u gotovo titanskim uvjetima i bolje reproduciraju uzgon i dinamičko opterećenje koje će stvarni lander doživjeti.”

Dok se dijelovi misije sastavljaju, veličina zadatka i povijesna narav misije postaju sve jasniji timu.

“Sa Dragonflyjem pretvaramo znanstvenu fantastiku u stvarnost istraživanja”, rekao je Hibbard. “Misija se postepeno slaže, a mi smo uzbuđeni zbog svakog narednog koraka prema slanju ovog revolucionarnog rotorcrafta preko neba i površine Titana.”

Dodatno, misija Dragonfly ne samo da će pružiti znanstvenicima dragocjene podatke o Titanu, već će i pokazati potencijal rotorcrafta u svemirskim misijama. Kapacitet ovog vozila da leti i slijeće na različite lokacije omogućuje detaljno proučavanje različitih geoloških značajki i kemijskih sastava na površini mjeseca. S obzirom na udaljenost i izazovne uvjete Titana, Dragonfly predstavlja veliki korak naprijed u interplanetarnim istraživanjima i mogao bi poslužiti kao model za buduće misije na drugim svemirskim tijelima.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Astronomi su otkrili najudaljeniju crnu rupu dosad viđenu u X-zrakama, koristeći NASA-ine teleskope. Crna rupa je u ranoj fazi rasta koja nikada prije nije...

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Tehnologija

Moderna tehnologija svakim danom ima sve veći zamah u gotovo svim segmentima industrije, pa niti zračni promet nije iznimka. Razvoj tehnologije omogućio je napredak...

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...