Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Drevni lav bio je veličine mačke, ali su njegovi zubi mogli probiti kost

Znanstvenici su otkrili novu vrstu marsupijalnog lava koji je živio prije 23 milijuna godina u zabačenim dijelovima Australije.

Riječ je o životinjskoj vrsti po imenu Lekaneleo ili skraćeno Leo. Krvoločna mačka nekada je lutala područjem Riversleighem, koji je sada središte svjetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova. Poznat je po snažnim pretkutnjacima koji su mogli proći kroz kost. Znanstvenici su vjerovali da je Lekaneleo pripadao rodu Priscileo roskellyae, ali su paleontolozi Anna Gillespie, Michael Archer i Suzanne Hand otkrili da je riječ o posebnoj vrsti.

Archer kaže da su mali, ali su snažni pretkutnjaci utjecali da se Lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupijalnog lava.

“Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre pretkutnjake. Ovo je najneobičnija prilagodba ili evolucija mesojeda sisavca na planetu”, objašnjava Archer.

Životinje iz prašuma Queenslanda bojale su se Lekanelea usprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini jer ne postoji ni jedna vrsta koja je slična Lekaneleu.

Živio je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suho i snažno nisko raslinje Riversleigh. Archer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrijavanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta uslijed klimatskih promjena, piše Daily Mail.

Riversleigh je nakon posjeta Sir Davida Attenborougha postao najpoznatija fosilna lokacija u Australiji. Ovdje se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koje su živjele prije 23 milijuna godina.

Marsupijalni lavovi nisu usko povezani s afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom s podneblja Indije jer su se razvili izolirani od ostatka svijeta. Najpoznatija vrsta marsupijalnog lava je Thylacoleo carnifex. Može se sresti u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisavac mesojed koji je ikada postojao u Australiji. Prosječna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a veće jedinke dostizale su do 160 kilograma.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...