Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Dron s defibrilatorom spasio svog prvog pacijenta u Švedskoj

Foto: Everdrone

Jedan čovjek u Švedskoj danas je živ, dobrim dijelom, zahvaljujući dronu.

Spomenuti 71-godišnjak u prosincu je doživio srčani zastoj dok je čistio snijeg, a oživio ga je obližnji liječnik nakon što je dron uspješno dopremio defibrilator, izvijestili su iz tvrtke Everdrone.

Osobi koja doživi zastoj srca treba pomoć u roku od 10 minuta kako bi preživjela. Everdronova usluga hitne medicinske zračne dostave (EMADE) osmišljena je za isporuku pomoći što je brže moguće, što omogućuje dispečerima hitne pomoći da pošalju dron koji nosi uređaj do kuće pozivatelja, čime proces spašavanja života započinje prije nego što hitna pomoć stigne na lice mjesta.

U ovom konkretnom slučaju, službama je trebalo tri minute da isporuče defibrilator u dom spomenutog 71-godišnjaka. Slučajni prolaznik, koji je sasvim slučajno bio i liječnik na putu do posla, upotrijebio je AED na pacijentu nakon što mu je pružio reanimaciju.

Dron je razvijen u suradnji s Centrom za znanost o reanimaciji na Institutu Karolinska, SOS Alarmom i regijom Västra Götaland, prenosi The Verge.

Foto: Everdrone

“Ovo je izvrstan primjer iz stvarnog svijeta kako Everdronova vrhunska dron tehnologija, u potpunosti integrirana s dispečerom, može smanjiti vrijeme za pristup AED opremi koja spašava živote”, objasnio je Mats Sällström, izvršni direktor tvrtke Everdrone.

U četveromjesečnoj pilot studiji testiranja programa EMADE, služba je primila 14 hitnih poziva u kojima bi korištenje dronova bilo poželjno i prihvatljivo. Dronovi su poletjeli u 12 od tih slučajeva, a 11 dronova je uspješno isporučilo defibrilatore. Sedam defibrilatora isporučeno je prije dolaska hitne pomoći.

U Europi, oko 275.000 pacijenata doživi srčani zastoj godišnje, a otprilike 70 posto dogodi se u privatnom domu gdje ne postoji defibrilator na licu mjesta. Stoga, stopa preživljavanja iznosi oko 10 posto.

EMADE trenutno može pokriti oko 200.000 švedskih stanovnika, a iz tvrtke su najavili da se planiraju proširiti ove godine na više lokacija u Europi.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Testiranje NASA-inog rotorcrafta Dragonfly, nuklearnog zračnog drona veličine automobila koji će tražiti potencijalne preteče života na Saturnovom mjesecu Titanu, trenutno je u tijeku. No,...

Tehnologija

Moderna tehnologija svakim danom ima sve veći zamah u gotovo svim segmentima industrije, pa niti zračni promet nije iznimka. Razvoj tehnologije omogućio je napredak...

Zdravlje i Medicina

Reanimacija nema magična svojstva kao u filmovima i serijama

Tehnologija

Unatoč tome što zvuči kao scena iz nekog sci-fi filma, dronovi će imati vrlo korisnu zadaću. Istraživači s njemačkog Instituta Fraunhofer razvijaju dronove koji...