Connect with us

Znanost

Foto: YouTube

Mikrobiologija

Duplo umakanje hrane u umake je opasnije nego što ste mislili

Je li legendarna serija Seinfeld bila u pravu?


Još je 1993. godine serija Seinfeld u epizodi Implant sadržavala jednu od najpopularnijih optužbi u pop kulturi. Naime, George Costanza je bio okrivljen za “duplo umakanje”. Podsjetimo se:

Kada je, dakle, riječ o jelu, postoji nekoliko univerzalnih pravila oko kojih se svi slažu. Izbjegavanje žvakanja i pričanja otvorenih usta je samo jedno od tih pravila. No, postoji još jedno koje tu nije samo zbog pukog bontona.

Prokletstvo duplog umakanja

Ako pitate australske znanstvenike, famozno duplo umakanje je pravilo kojeg se većina ne drži, a moglo bi biti potencijalno opasno za zdravlje. Naime, dvostruko umakanje hrane u neki umak koji stoji u posudi koja se dijeli s više ljudi – nije nimalo bezazleno.

Stručnjak za hranu (koji je i autor knjige “Did you just eat that?”) Paul Dawson, proveo je višestruka istraživanja o toj potencijalno opasnoj prehrambenoj navici.

Što se točno dogodi kad čips ponovno umočite u salsu koju dijelite s drugim ljudima?

“Očekivao sam da neće biti velikog prijenosa bakterija zbog male površine na krekeru ili čipsu kad ga zagrizete”, rekao je. No onda je otkrio kako je u svakom udubljenju bilo oko 1000 bakterija više nego prije ponovnog umakanja u umak.

Viskoznost i kiselost

Dawson smatra kako je to prilično lagan način za prijenos brojnih nepoželjnih zaraza.

Ipak, treba napomenuti kako je većina mikroskopskih stanovnika ljudske usne šupljine prilično bezopasna. I zaista, ako ljudi s kojima dijelite umak nemaju prehladu, gripu, tuberkulozu, plućnu kugu, legionarsku bolest, SARS ili nešto slično – onda ste sigurni.

Treba napomenuti i da ovo nije prvo istraživanje na tu temu.

Znanost iza naredne usporedne tablice je sljedeća: salsa umak je opasniji za prijenos zaraza od ostalih testiranih umaka (onih od čokolade i sira) zato što je rjeđi.

Foto: Digg

Niža viskoznost salsa umaka znači da više zagrizenih udubljenja u mrvicama pada natrag u posudu, kao i više nanesenog umaka. Također, salsa je kisela, za razliku od čokoladnog i sirnog umaka, pa je zato nakon 2 sata njezina kiselost ubila dosta bakterija.

Za potpunu sigurnost svatko bi trebao imati svoju posudicu s umakom. Ili se jednostavno pridržavati pravila o zabrani dvostrukog umakanja kad je u društvu.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh