Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zemlja

Dva jezera u Argentini postala ružičaste boje, ekolozi zabrinuti

Foto: Twitter/@CCentaury

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičaste boje, zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle biti vrlo štetne i uzrokovane industrijskim onečišćenjem.

Jezera, koja se nalaze u blizini industrijskog parka na periferiji argentinskog grada Trelewa, prostiru se po prašnjavoj patagonijskoj ravnici i uglavnom su nerazvijena. Dužnosnici općine Trelew nedavno su objavili na službenim stranicama da su naišli na kamion koji je bacao otpad u blizini.

Vlasti su lokalnim medijima dale oprečna mišljenja o tome je li nagla promjena boje jezera štetna, ali ekolozi su vrlo zabrinuti.

Lokalni aktivist Pablo Lada, član argentinske Nacionalne ekološke mreže (RENACE), rekao je da bi ovo mogla biti posljedica boje koja se daje kozicama uzgajanim u blizini, kako bi poprimili svoju tipičnu ružičastu nijansu, piše Reuters.

“Mislim da je ova ružičasta laguna otkrila koliko se loše rukuje otpadom u blizini samog jezera”, izjavio je Lada.

Lokalni i regionalni dužnosnici za zaštitu okoliša istražuju uzrok i potencijalnu štetu na jezerima, ali još nisu došli do bilo kakvih zaključaka.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Najmanje 12 odraslih kitova i jedan mlađi kit nađeni su mrtvi u posljednjih nekoliko dana u Golfo Nuevo, vodama južne argentinske atlantske obale, oko...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Planete i mjeseci

Do posljednjih otkrića znanstvenici su došli uz pomoć radarskog sustava MARSIS.

Zemlja

Istraživači su u stvarnom vremenu promatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu u nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine i taj...