Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Dva milijuna godina stara lubanja pronađena u Južnoj Africi otkriva nove detalje ljudske evolucije

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, vrsti Australopitecina koja je kao “vrsta rođaka” postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Foto: Svučilište La Trobe

Australski istraživači otkrili su u Južnoj Africi lubanju staru dva milijuna godina koja pruža nove detalje o evoluciji čovjeka.

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, vrsti Australopitecina koja je kao “vrsta rođaka” postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Stručnjaci s katedre za arheologiju na Sveučilištu La Trobe u Melbourneu, predvodili su iskopavanja sjeverno od Johannesburga u Južnoj Africi, kao i rekonstrukciju rijetke lubanje s velikim zubima.

Fosil je pronađen 20. lipnja 2018. godina, a istraživači ga opisuju kao vrlo uzbudljivog, piše Independent.

“Najveći broj fosilnih ostataka podrazumijeva jedan zub, a pronalazak čeljusti s ovoliko zubi je zaista nevjerojatna sreća”, izjavila je doktorica Angeline Leece za BBC.

Prema njezinim navodima, Paranthropus robustus pojavio se, grubo rečeno, istovremeno s našim dalekim pretkom homo erectusom, a lubanja je pronađena u blizini skeleta djeteta otkrivenog na istom području 2015. godine.

“Ove dvije dosta različite vrste – Homo erectus s relativno velikim mozgom i malim zubima i Paranthropus robustus s malim mozgom i velikim zubima – predstavljaju dijametralno suprotne eksperimentne evolucije”, objasnila je dr. Leece.

“Paranthropus robustus je s vremenom, najvjerojatnije, evoluirao kako bi mogao izdržati jače sile prilikom zagriza i žvakanja, što je s njegovim zubima i vilicom bilo teško. Ispitivanja u budućnosti razjasnit će jesu li promjene u njegovoj prirodnoj okolini utjecale na promjenu ishrane i na koji je način to utjecalo na evoluciju čovjeka”, nadodala je Leece.

Doktorand Sveučilišta La Trobe, Jesse Martin, istaknuo je da je otkriće objavljeno u akademskom časopisu Nature Ecology and Evolution i da bi moglo dovesti do jasnije slike kakvi su bili naši preci i boljeg razumijevanja prilika u kojima su tad živjeli.

Također, Martin je naglasio da ovakvi fosilni ostaci predstavljaju rijetke primjere mikroevolucije unutar ljudskog roda i pokazuju da je Paranthropus robustus imao postepen razvoj aparata za žvakanje, najvjerojatnije tijekom stotina tisuća godina.

Pretpostavlja se da su u to vrijeme u Africi postojale još dvije homini vrste uz vrste vrste Paranthropus robustus – Homo erectus i Homo heidelbergensis.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su naši najbliži izumrli rođaci, s kojima smo bili u kontaktu tisućama godina do njihovog nestanka prije 40.000 godina. Unatoč tome što su...

Biljke i životinje

Istraživanja o anatomiji morskih zvijezda otkrila su iznenađujuće saznanje da njihova struktura više nalikuje na glavu nego na tijelo s udovima kako smo uvijek...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...

Evolucija

Za lijep osmijeh potrebni su i zubi i čeljust, ali su evolucijski korijeni tih dijelova naše anatomije tek nedavno otkriveni, zahvaljujući akceleratoru čestica i...