Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki odgovorno je za proizvodnju 55% svjetskog plastičnog otpada

Foto: Pixabay

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje ekološke katastrofe, otkriva novo istraživanje.

Prema novoj sveobuhvatnoj analizi, među svjetskim tvrtkama odgovornim za 55% globalnog otpada od plastične ambalaže su i državne i multinacionalne korporacije, uključujući naftne i plinske divove te kemijske tvrtke.

Također, istraživanje je pokazalo da je Australia na čelu popisa država koje proizvode najviše plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu po glavi stanovnika, ispred Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Britanije, prenosi The Guardian.

Naftna tvrtka ExxonMobil je najveći zagađivač kada je riječ o plastičnom otpadu za jednokratnu upotrebu, koja u globalnoj planini otpada pridonosi sa 5,9 milijuna tona, navodi se u analizi koju su provele zaklada Minderoo i partneri, uključujući Wood Mackenzie, Londonsku školu ekonomije i Stockholmski institut za okoliš. Najveća svjetska kemijska tvrtka, Dow, sa sjedištem u SAD-u, proizvela je 5,5 milijuna tona plastičnog otpada, dok je kineska kompanija za naftu i plin, Sinopec, proizvela 5,3 milijuna tona.

Jedanaest tvrtki s popisa ima sjedište u Aziji, četiri u Europi, tri u Sjevernoj Americi, jedna u Latinskoj Americi i jedna na Bliskom Istoku. Njihovu proizvodnju plastike financiraju vodeće banke, među kojima su glavne Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup i JPMorgan Chase.

Plastika za jednokratnu upotrebu izrađuje se gotovo isključivo od fosilnih goriva, koja su pokretači klimatske krize. Plastika spada u neke od najtežih predmeta za recikliranje što u konačnici stvara globalne planine otpada. Samo 10 do 15 posto plastike za jednokratnu upotrebu se reciklira diljem svijeta svake godine.

Indeks proizvođača plastičnog otpada zaklade Minderoo prvi put je otkrio i koje tvrtke proizvode bačene plastične predmete – od plastičnih vrećica i boca do maski za lice – koji na kraju svog vrlo kratkog vijeka korištenja zagađuju oceane ili se spaljuju i bacaju na deponije.

Možda će vas zanimati

Kemija

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana. Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na...

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Biotehnologija

Čvrsta gljiva u obliku zvona koja raste na truloj kori drveća stoljećima se koristila kao potpaljivač vatre, a novo istraživanje osvijetlilo je molekularnu strukturu...