Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Dvije patuljaste žirafe primijećene u Namibiji i Ugandi

Patuljastim žirafama nadjenuli su imena Gimli i Nigel.

Foto: Giraffe Conservation Foundation

Žirafama veliku prednost daje njihova visina jer im omogućuje jedenje lišća s najviših stabala. Upravo zato, znanstvenici su ostali iznenađeni kad su otkrili dvije patuljaste žirafe u Africi.

Većina žirafa naraste od 4,5 – 6 metara, ali 2018. godine znanstvenici su otkrili žirafu visine 2,6 metara u Namibiji. Tri godine ranije, pronašli su žirafu visine skoro 3 metra (2,8 metara) u Nacionalnom parku Murchison Falls u Ugandi.

Znanstvenici su svoje nalaze objavili u britanskom tjednom stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal krajem prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

U oba slučaja, žirafe su imale standardne duge vratove, ali kratke i zdepaste noge. Uzrok stanja krije se u abnormalnom razvoju kostiju, a radi se o skeletnoj displaziji (koštana displazija). Koštana displazija pogađa ljude i pripitomljene životinje, no navodi se da je rijetkost kod divljih životinja.

a) Tipični odrasli mužjak žirafe u Nacionalnom parku Murchison Falls, b) Odrasli mužjak žirafe sa sindromom (najvjerojatnije) koštane displazije u Ugandi, c) Odrasli mužjak žirafe sa sindromom (najvjerojatnije) koštane displazije u Namibiji
Foto: Giraffe Conservation Foundation

“Koštane displazije uglavnom se odnose na poremećaje hrskavice i kostiju koji mogu rezultirati abnormalnim razvojem kostiju. To ponekad rezultira skraćenom i nepravilno izgrađenom anatomijom kostura., navodi se u istraživanju.

Procjenjuje se da su obje žirafe starije od godinu dana, što predstavlja iznenađenje jer im tijekom prve godine života prijeti najveća opasnost od predatora. S obzirom na to da ove žirafe imaju kratke noge, još su u težoj poziciji. Žirafe se nerijetko oslanjaju na udaranje i trčanje kako bi se obranile od neprijatelja.

Znanstvenici iz Zaklade za zaštitu žirafa vjeruju da će žirafe vjerojatno imati problem u budućnosti kad bude vrijeme parenja jer će im njihova nedovoljna visina fizički onemogućiti parenje.

Ovakva stanja povezuju se s međusobnim razmnožavanjem i niskom genetskom različitosti. Broj žirafa na svijetu se smanjio za nekih 40% tijekom posljednjim 30 godina i iznosi 111.000.

Patuljastim žirafama nadjenuli su imena Gimli i Nigel.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...