Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Dvije patuljaste žirafe primijećene u Namibiji i Ugandi

Patuljastim žirafama nadjenuli su imena Gimli i Nigel.

Foto: Giraffe Conservation Foundation

Žirafama veliku prednost daje njihova visina jer im omogućuje jedenje lišća s najviših stabala. Upravo zato, znanstvenici su ostali iznenađeni kad su otkrili dvije patuljaste žirafe u Africi.

Većina žirafa naraste od 4,5 – 6 metara, ali 2018. godine znanstvenici su otkrili žirafu visine 2,6 metara u Namibiji. Tri godine ranije, pronašli su žirafu visine skoro 3 metra (2,8 metara) u Nacionalnom parku Murchison Falls u Ugandi.

Znanstvenici su svoje nalaze objavili u britanskom tjednom stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal krajem prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

U oba slučaja, žirafe su imale standardne duge vratove, ali kratke i zdepaste noge. Uzrok stanja krije se u abnormalnom razvoju kostiju, a radi se o skeletnoj displaziji (koštana displazija). Koštana displazija pogađa ljude i pripitomljene životinje, no navodi se da je rijetkost kod divljih životinja.

a) Tipični odrasli mužjak žirafe u Nacionalnom parku Murchison Falls, b) Odrasli mužjak žirafe sa sindromom (najvjerojatnije) koštane displazije u Ugandi, c) Odrasli mužjak žirafe sa sindromom (najvjerojatnije) koštane displazije u Namibiji
Foto: Giraffe Conservation Foundation

“Koštane displazije uglavnom se odnose na poremećaje hrskavice i kostiju koji mogu rezultirati abnormalnim razvojem kostiju. To ponekad rezultira skraćenom i nepravilno izgrađenom anatomijom kostura., navodi se u istraživanju.

Procjenjuje se da su obje žirafe starije od godinu dana, što predstavlja iznenađenje jer im tijekom prve godine života prijeti najveća opasnost od predatora. S obzirom na to da ove žirafe imaju kratke noge, još su u težoj poziciji. Žirafe se nerijetko oslanjaju na udaranje i trčanje kako bi se obranile od neprijatelja.

Znanstvenici iz Zaklade za zaštitu žirafa vjeruju da će žirafe vjerojatno imati problem u budućnosti kad bude vrijeme parenja jer će im njihova nedovoljna visina fizički onemogućiti parenje.

Ovakva stanja povezuju se s međusobnim razmnožavanjem i niskom genetskom različitosti. Broj žirafa na svijetu se smanjio za nekih 40% tijekom posljednjim 30 godina i iznosi 111.000.

Patuljastim žirafama nadjenuli su imena Gimli i Nigel.

Možda će vas zanimati

Znanost

Žirafe su toliki stoici da su mnogi istraživači nekoć mislili da su ove životinje potpuno nijeme, zbog čega su njihovi romantični pothvati ostali svojevrsna...

Biljke i životinje

Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu promatrali su žirafe i došli do zaključka da se radi o izuzetno društveno složenoj vrsti. Tradicionalno se smatralo da...

Arheologija i paleontologija

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, vrsti Australopitecina koja je kao "vrsta rođaka" postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Arheologija i paleontologija

Ovi otisci predstavljaju najveću kolekciju antičkih ljudskih otisaka ikad pronađenih u Africi.