Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

E-koža će na tržištu zamjeniti klasične pametne telefone

Nošenje glomaznih smartphoneova i primjena velike i teške medicinske opreme uskoro bi mogla postati prošlost, sudeći po studiji o inovativnom izumu stručnjaka sa Sveučillišta u Tokiju, objavljenoj 15. travnja u časopisu Science Advances. Ultra tanka fleksibilna elektronička koža s trobojnim svjetlećim diodama mogla bi se veoma skoro integrirati u našu svakodnevnicu, a redovnu primjenu imala bi u medicinskim, građevinarskim i arhitektonskim aktivnostima.

Pametne svjetleće tehnologije koje smo dosada imali priliku gledati samo u filmovima napravile su iskorak s TV ekrana te će uskoro postati integralni dio ljudske svakodnevnice, dok je suvremeni napredak informacijskih i komunikacijskih znanosti omogućio jedinstven dizajn e-kože i komercijalizaciju nosive elektronike.

E-koža je sačinjena od ultra tankih fleksibilnih polimernih svjetlećih dioda i organskih detektora svijetlosti, koje bismo mogli determinirati kao male pločice energetski učinkovitih svjetala koje se pale i gase pri izlaganju električnom impulsu. Crvene, zelene i plave svjetleće diode gotovo su identične onima koje se upotrebljavaju pri izradi zaslona za pametne telefone, no laminiranje optičkih uređaja na kožu u ovom slučaju omogućava postizanje pametnog sustava elektroničke kože sa senzorima za nadziranje zdravlja. Inovacija funkcionira na način da optički senzor detektira i mjeri biološke informacije koje zatim prikazuje putem analognog ili digitalnog zaslona laminiranog na licu ili ruci.

Novi izum demonstriran u Japanu moguće je laminirati na ruku te nositi poput privremene tetovaže, a uspjeh inovacije leži u modernom ultra fleksibilnom dizajnu debljine svega tri mikrometra, što e-kožu čini trinaest puta tanjom od vlasi ljudske kose. Istraživači su po prvi puta pronašli način dugotrajnije održivosti zaslona sačinjenog iz organske elektronike koji se ne raspada pri izlaganju kisiku i vodenoj pari, a uređaj je proizveden procesima koji se koriste pri izradi zaslona od svjetlećih dioda za konvencionalne smartphonove i televizore.

Koristi od nove tehnologije koja sjedinjuje elektronske komponente s ljudskim tijelom mogli bismo imati svi, a elektronička funkcionalizacija pojednostavljuje i olakšava praćenje zdravstvenog stanja i srčane aktivnosti te mjerenje razine šećera u krvi.  Minijaturni elektronički zasloni s LED svijetlima koje je moguće prisloniti uz kožu pokazali su se kvalitetnijim od prethodnih pokušaja kreiranja e-kože, a osim što proizvode značajno manju toplinu i troše manje energije, otporniji su u kontaktu s vanjskim elementima poput vodene pare te sadrže zaštitni sloj koji sprječava habanje i lomljenje, što im jamči duži rok trajanja.

Elektronička koža oprema ljudsko tijelo komponentama koje je moguće aplicirati u različitim djelatnostima, a uskoro bi mogla značajno izmjeniti svakodnevnicu kakvu poznajemo. Mehanička fleksibilnost i rastezljivost novih naprava smanjuje neudobnost zahvaljujući modernom dizajnu, a uvođenje funkcionalnosti poput očitavanja važnih bioloških podataka te prikazivanja informacija i mogućnost projiciranja dijagrama moglo bi u potpunosti protjerati s tržišta nepraktičnu tehnologiju koju trenutno koristimo.

„Za industrijske je potrebe važno proizvesti nosive uređaje putem metoda koje maksimiziraju propusnost i minimaliziraju troškove“, tvrde autori studije.  „Mislimo da bi funkcionaliziranje kože moglo zamjeniti smartphone u budućnosti“, rekao je Takao Someya, jedan od istraživača koji su omogućili proboj e-kože na tržište. „Kada nosite iPhone, to je velik uređaj. Ali ako biste mogli funkcionalizirati svoju kožu, ne biste trebali nositi ništa i na taj je način jednostavno primati informacije s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme“.

Kombinacija različitih organskih elektroničkih uređaja s ljudskim tijelom mogla bi unaprijediti medicinu, pomagati pri izvođenju operativnih zahvata te čak i spasiti živote pacijenata. Uvođenje elektroničkih funkcija je jedan od primarnih interesa znanstvenika jer pomažu pri unaprjeđenju kvalitete ljudskog života, olakšavaju svakodnevno funkcioniranje i u velikoj se mjeri pokazuju korisnima.  S obzirom na praktičnost, jednostavnost i dostupnost možemo očekivati brzu komercijalizaciju najnovije tehnologije i realizaciju scena koje smo dosada imali priliku vidjeti samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Izvor: University of Tokio

9 komentara

9 Comments

 1. Josip Zenčić

  26 travnja, 2016 u 5:13 am

  Počelo je…

 2. Nataša Uran

  26 travnja, 2016 u 7:21 am

  “… there is just one catch”: https://www.youtube.com/watch?v=USADM5Gk9Gs

 3. Sebastijan Suknjaić

  26 travnja, 2016 u 7:37 am

  Samo da nas mogu još više kontrolirat i manipulirat…

 4. Ivan Kovač

  26 travnja, 2016 u 8:23 am

  to si vi stavite.

 5. Nikola Sedlar

  26 travnja, 2016 u 12:10 pm

  Znači strašno

 6. Bojan Masnec

  27 travnja, 2016 u 5:25 am

  Za milijun godina, nadam se…

  • Jura Dobranić

   27 travnja, 2016 u 11:07 am

   e koža??? …daj,naj me jebati,pa ja ovo ne verjem…e musko i e zensko pa nek idu na posel dok mi gledamo televiziju doma…e političari???

  • Bojan Masnec

   27 travnja, 2016 u 11:10 am

   To bi još najbolje bilo. Da političari budu programirani. Znači, rade ono što moraju, a ne rade ono što ne smiju… Uostalom… Čemu nam uopće trebaju??? Ionako ništa dobra ne rade za državu…

  • Jura Dobranić

   27 travnja, 2016 u 11:12 am

   to te ja pitam…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Zdravlje i Medicina

Do tog iznimnog pothvata su došli tako što su manipulirali s genetski modificiranim proteinom.

Oglašavanje