Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

E-koža će na tržištu zamjeniti klasične pametne telefone

Nošenje glomaznih smartphoneova i primjena velike i teške medicinske opreme uskoro bi mogla postati prošlost, sudeći po studiji o inovativnom izumu stručnjaka sa Sveučillišta u Tokiju, objavljenoj 15. travnja u časopisu Science Advances. Ultra tanka fleksibilna elektronička koža s trobojnim svjetlećim diodama mogla bi se veoma skoro integrirati u našu svakodnevnicu, a redovnu primjenu imala bi u medicinskim, građevinarskim i arhitektonskim aktivnostima.

Pametne svjetleće tehnologije koje smo dosada imali priliku gledati samo u filmovima napravile su iskorak s TV ekrana te će uskoro postati integralni dio ljudske svakodnevnice, dok je suvremeni napredak informacijskih i komunikacijskih znanosti omogućio jedinstven dizajn e-kože i komercijalizaciju nosive elektronike.

E-koža je sačinjena od ultra tankih fleksibilnih polimernih svjetlećih dioda i organskih detektora svijetlosti, koje bismo mogli determinirati kao male pločice energetski učinkovitih svjetala koje se pale i gase pri izlaganju električnom impulsu. Crvene, zelene i plave svjetleće diode gotovo su identične onima koje se upotrebljavaju pri izradi zaslona za pametne telefone, no laminiranje optičkih uređaja na kožu u ovom slučaju omogućava postizanje pametnog sustava elektroničke kože sa senzorima za nadziranje zdravlja. Inovacija funkcionira na način da optički senzor detektira i mjeri biološke informacije koje zatim prikazuje putem analognog ili digitalnog zaslona laminiranog na licu ili ruci.

Novi izum demonstriran u Japanu moguće je laminirati na ruku te nositi poput privremene tetovaže, a uspjeh inovacije leži u modernom ultra fleksibilnom dizajnu debljine svega tri mikrometra, što e-kožu čini trinaest puta tanjom od vlasi ljudske kose. Istraživači su po prvi puta pronašli način dugotrajnije održivosti zaslona sačinjenog iz organske elektronike koji se ne raspada pri izlaganju kisiku i vodenoj pari, a uređaj je proizveden procesima koji se koriste pri izradi zaslona od svjetlećih dioda za konvencionalne smartphonove i televizore.

Koristi od nove tehnologije koja sjedinjuje elektronske komponente s ljudskim tijelom mogli bismo imati svi, a elektronička funkcionalizacija pojednostavljuje i olakšava praćenje zdravstvenog stanja i srčane aktivnosti te mjerenje razine šećera u krvi.  Minijaturni elektronički zasloni s LED svijetlima koje je moguće prisloniti uz kožu pokazali su se kvalitetnijim od prethodnih pokušaja kreiranja e-kože, a osim što proizvode značajno manju toplinu i troše manje energije, otporniji su u kontaktu s vanjskim elementima poput vodene pare te sadrže zaštitni sloj koji sprječava habanje i lomljenje, što im jamči duži rok trajanja.

Elektronička koža oprema ljudsko tijelo komponentama koje je moguće aplicirati u različitim djelatnostima, a uskoro bi mogla značajno izmjeniti svakodnevnicu kakvu poznajemo. Mehanička fleksibilnost i rastezljivost novih naprava smanjuje neudobnost zahvaljujući modernom dizajnu, a uvođenje funkcionalnosti poput očitavanja važnih bioloških podataka te prikazivanja informacija i mogućnost projiciranja dijagrama moglo bi u potpunosti protjerati s tržišta nepraktičnu tehnologiju koju trenutno koristimo.

„Za industrijske je potrebe važno proizvesti nosive uređaje putem metoda koje maksimiziraju propusnost i minimaliziraju troškove“, tvrde autori studije.  „Mislimo da bi funkcionaliziranje kože moglo zamjeniti smartphone u budućnosti“, rekao je Takao Someya, jedan od istraživača koji su omogućili proboj e-kože na tržište. „Kada nosite iPhone, to je velik uređaj. Ali ako biste mogli funkcionalizirati svoju kožu, ne biste trebali nositi ništa i na taj je način jednostavno primati informacije s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme“.

Kombinacija različitih organskih elektroničkih uređaja s ljudskim tijelom mogla bi unaprijediti medicinu, pomagati pri izvođenju operativnih zahvata te čak i spasiti živote pacijenata. Uvođenje elektroničkih funkcija je jedan od primarnih interesa znanstvenika jer pomažu pri unaprjeđenju kvalitete ljudskog života, olakšavaju svakodnevno funkcioniranje i u velikoj se mjeri pokazuju korisnima.  S obzirom na praktičnost, jednostavnost i dostupnost možemo očekivati brzu komercijalizaciju najnovije tehnologije i realizaciju scena koje smo dosada imali priliku vidjeti samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Izvor: University of Tokio

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

U današnjem brzom ritmu života, problemi s donjim dijelom kičme postaju sve učestaliji. Bilo da je riječ o dugim satima sjedenja na poslu ili...

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavio rezultate istraživanja biomolekula iz Jadranskog mora koje su pokazale visoku biološku aktivnost i potencijal za primjenu...

Oboljenja i poremećaji

Kako to da neki ljudi imaju osjećaj da dio njihovog tijela nije istinski dio njih i dolaze do različitih ideja kako bi ga se...

Zdravlje i Medicina

Svijet medicine dugi niz godina bio je nepromijenjen, jedino su cijene lijekova porasle. Novi lijekovi se testiraju svake godine, ali potrebno je nekoliko godina...