Connect with us

Znanost

Einsteinova “teorija sreće” je prodana za 1,56 milijuna dolara

Foto: Pixabay/Izvor: NY Times

Životopisi velikana

Einsteinova “teorija sreće” je prodana za 1,56 milijuna dolara

Jedan od najpoznatijih znanstvenika Albert Einstein je svjetsku slavu stekao zbog svoje teorije relativnosti, ali malo je poznato da je ovaj fizičar razmišljao i o teoriji sreće.

Naime, njegova mnogo jednostavnija “teorija sreće” koju je napisao jednom hotelskom poslužitelju prodana je na aukciji u Jeruzalemu u aukcijskoj kući Winner’s Auction and Exhibitions za 1,56 milijuna dolara.

1922. Albert Einstein je odsjeo u hotelu Imperial u Tokiju jer je gostovao kao predavač. U to vrijeme je postao i dobitnik Nobelove nagrade.

Kada je hotelski poslužitelj došao do njega i predao mu poruku, on je pokušao pronaći kovanice za napojnicu, ali mu je džep bio prazan.

Umjesto toga, Einstein mu je ponudio drugačiju napojnicu. Ponudio mu je svoju teoriju o tome kako živjeti sretan život.

“Miran i skroman život može donijeti više sreće od potrage za uspjehom koju prati neprekidan nemir”, napisao je na njemačkom jeziku na listu hotelskog papira. Na drugom listu je napisao: “Gdje postoji volja, postoji i način.”

Prema podacima iz aukcijske kuće, Einstein je rekao poslužitelju da će te bilješke biti mnogo vrijednije od obične napojnice ako bude imao sreće. To se i ostvarilo. Identitet osobe koja je kupila bilješke nije poznat.

Samo se zna da je iz Europe. Dokument su u aukcijsku kuću donijeli potomci poslužitelja tj. unuk njegovog brata.

Nakon provjere originalnosti dokumenata, u aukcijskoj kući su procijenili da će bilješke postići cijenu od $5.000 do $8.000. Početna cijena je iznosila $2.000, ali ubrzo je dosegnula šest znamenki.

U aukcijskoj kući su bili oduševljeni jer nikad do sada nisu prodali dokumente za toliku cijenu. “Mislim da je postignuta cijena rezultat neobične priče koja stoji iza dokumenata i činjenice da je Einstein još uvijek zvijezda u cijelom svijetu i nakon svoje smrti”, rekao je Chadad iz aukcijske kuće.

Kada je poslužitelj došao kod Einsteina, on je već bio obaviješten da je dobitnik Nobelove nagrade, ali se nije ugodno osjećao zbog tisuća obožavatelja koji su pohrlili da ga vide i da mu čestitaju.

Poslužitelj je ušao u njegovu sobu u trenutku kada je znanstvenik pokušavao zapisati svoje misli i osjećaje.

Rekorder u napojnicama je bio detektiv koji je konobarici dao 1 milijun dolara nakon što je dobio na lutriji. Po tom događaju je snimljen i film.

1 komentar

1 komentar

  1. Kristina Ljubičić

    30 listopada, 2017 kod 6:49 pm

    Bas razumno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Životopisi velikana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh