Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Ekološki vlak budućnosti koristi ljudski i životinjski otpad kao gorivo

Tvrtka je dobila potporu od 60.000 funti iz vladinog Fonda za održive inovacije, a cilj je razviti vlak na biometan koji bi mogao primiti do 120 putnika.

Foto: URL Partners

BioUltra je britanski projekt tvrtke Ultra Light Rail Partners, a cilj je zamijeniti gradske vlakove i tramvaje alternativnim vozilima na biometan te tako zaštiti okoliš.

Tvrtka je dobila potporu od 60.000 funti iz vladinog Fonda za održive inovacije, kako bi razvili vlak na biometan koji bi mogao primiti do 120 putnika

Vlak BioUltra koristi biometan kao gorivo, a biometan se dobiva iz nekoliko otpadnih proizvoda, uključujući ostatke usjeva u poljoprivredi, mulj iz kanalizacije, stajsko gnojivo i otpad od ostataka hrane. Sve ovo razgrađuju bakterije kako bi se dobio plin koji se koristi kao alternativno “čišće” gorivo. Vlak je namijenjen zamjeni dizelskih vlakova koji zagađuju okoliš.

Foto: URL Partners

Iako biometan ispušta ugljik u atmosferu, zagovornici tvrde da bi do toga svakako došlo prirodnim procesima i da ovakvo korištenje goriva daje njegovim sastojcima novu svrhu u koju spada i sprječavanje potrebe sagorijevanja fosilnih goriva.

Novi vlakovi kretat će se na novootvorenim linijama, a prototip vozila s biometanom testiran je u srpnju, piše Independent.

“Želimo ponuditi ovu opciju većim i manjim gradovima širom Velike Britanije kako bi smanjili zagađenost gradova i gradskih središta te poboljšali kvalitetu života za sve”, izjavili su iz tvrtke URL Partners.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Izgleda kao da je Majka priroda gubila svoje vrijeme s procesom za proizvodnju sirove nafte koji je trajao više milijuna godina. Znanstvenici s američkog...

Energija i gorivo

Novo otkriće trebalo bi alternativno gorivo butanol učiniti još atraktivnijim za industriju biogoriva. Znanstvenik Hao Feng sa Sveučilišta u Illinoisu pronašao je način kako...