Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Eksperiment nudi razrješenje zagonetke zašto je više tvari od antitvari

Uz veliku kolaboraciju fizičari rade na sudaraču čestica Fermilab Tevatron. Otkrili su dokaze koji ukazuju zašto je u svemiru više tvari od antitvari.

Sudarajući protoni producirali su kratko živuće B mezone koji se gotovo trenutno raspadaju na dijelove koji uključuju mrvicu više tvari nego antitvari. Tvar i antitvar međusobno anihiliraju uz mali višak tvari. Ova mala asimetrija dovela je do toga da je gotovo sav materijal u svemiru tvar, a ne antitvar. Rezultati će biti objavljeni ovoga tjedna istovremeno u časopisima APS, Physical Review Letters i Physical Review D.

U teorijskoj je fizici proces u kojem se javlja višak materije poznat, međutim ti modeli predviđaju bitno manji višak tvari nego što je potrebno da bi se rekonstruiralo stvarni svemir. Istinski je uzbudljiva implikacija eksperimenta da postoji nova fizika, izvan “standardnog modela” koja bi trebala ovo pojasniti. U tom slučaju slijedi veliki razvoj znanosti.

Otkrića su rezultat kompleksne i zahtjevne analize i potrebno ih je još potvrditi drugim eksperimentima. Roy Briere s Carnegie Mellon University u Pittsburghu tvrdi da ukoliko rezultati budu potvrđeni od strane LHC-a (Large Hadron Collider) u Europi te konkurentnih grupa u Fermilabu, to će biti jedna od najvećih prekretnica u visoko energetskoj fizici. Briere je rezimirao rezultate eksperimentalnih rezultata i njihovih posljedica u članku po imenu Viewpoint u zadnjem izdanju časopisa APS Physics.

Izvor: American Physical Society

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati