Connect with us

Znanost

Znanost

Ekstrakt marihuane može smanjiti epileptične napade


Lijek koji sadrži ekstrakt marihuane mogao bi imati određene pozitivne učinke na osobe koje boluju od teških oblika epilepsije, a kojima tradicionalni tretmani nisu previše pomogli, navodi se u novoj studiji.

(Izvor: Wikimedia)

(Izvor: Wikimedia)

Tijekom provođenja studije znanstvenici su ispitali 137 osoba različite dobi, od vrlo malene djece pa do odraslih, koje su imale težak oblik epilepsije koji uzrokuje napade. Sudionici su uzimali ekstrakt spravljen od marihuane svakog dana kroz 12 tjedana, a u tom se razdoblju broj njihovih napada smanjio za oko 54 posto. Znanstvenici su potvrdili kako su sudionici znali da primaju ekstrakt te da u istraživanje nisu bili uključeni oboljeli koji su dobili placebo.

„Premda su ovi rezultati obećavajući, svejedno je potrebno provesti još istraživanja kako bi se uklonila mogućnost placebo-efekta”, rekao je autor studije dr. Orrin Devinsky, ravnatelj Centra za epilepsiju na Sveučilištu u New Yorku. Glavni sastojak lijeka koji su uzimali ispitanici je kanabidiol, spoj marihuane koji nema psihoaktivna svojstva. Oboljeli su ranije pokušali s mnogim drugim tretmanima, poput antiepileptičkih lijekova, različitih dijeta i promjena prehrane, kirurških zahvata i neurostimulacijskih terapija, no sve su te metode bile neuspješne. U prosjeku 1/3 bolesnika s epilepsijom uopće ne reagira na tradicionalne lijekove.

Na samom početku navedenog istraživanja bilo je 213 sudionika, no neki od njih odustali su tijekom provođenja iz različitih razloga. Između ostalog, 6% ispitanika (12 osoba) prestalo je uzimati ekstrakt marihuane zbog nuspojava koje su imali.  Sveukupno gledajući, neki oblik nuspojave javio se i kod određenog broja drugih ispitanika – pospanost se javila kod 21% ispitanika, 17% njih osjetilo je umor i imali su proljev, a 16% ispitanika osjetilo je smanjenje apetita.

„Nije potpuno jasno kako točno ovaj ekstrakt funkcionira kod oboljelih od epilepsije. No, jedan od mogućih mehanizama mogao bi biti povezan s receptorom GPR55, čiji bi okidač mogao biti upravo kanabidiol koji na taj način utječe na aktivnost živčanih stanica”, zaključio je Devinsky.

Izvor: LiveScience

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

5 komentara

5 Comments

 1. perodeformero

  travanj 16, 2015 kod 11:24 pm

  Glavni farmaceutski problem kod marihuane su dvije nuspojave koje farmaceutska indutrija ne može prožvakati.
  Prva nuspojava:
  Nema neželjenih nuspojava. Nije potreban drugi lijek koji će liječiti nuspojave prvoga lijeka.
  Druga nuspojava:
  Osjećaj sreće i zadovoljstva. To je užasna nuspojava zbog koje bi farmaceuti mogli ostati bez milijardi dolara godišnje koje zarade na antidepresivima…..

  I zato, kriminalizirajmo marihuanu do kraja! Uvedimo najtvrđu policijsku represiju. Konzumente bacajmo u najcrnje tamnice, i sve to da nam farmaceutska indstruja bude živa zdrava vesela i debela i da industrija alkoholnih pića ne izgubi polovinu svojih najvjernijih obožavatelja.

 2. Josip Mamut Kašić

  travanj 16, 2015 kod 9:49 pm

  Ne, može, nego -smanjuje!

 3. Magdalena Crmarić

  travanj 17, 2015 kod 7:35 am

  Naravno da smanjuje.

 4. Krivec Momir

  travanj 17, 2015 kod 8:24 am

  je čoviče, kad se napušiš ka stoka samo se ceriš od uva do uva 🙂

 5. Mak

  travanj 17, 2015 kod 12:15 pm

  no shit. konoplja liječi rak, a kamoli ovo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh