Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Ekstrakt marihuane može smanjiti epileptične napade

(Izvor: Wikimedia)

Lijek koji sadrži ekstrakt marihuane mogao bi imati određene pozitivne učinke na osobe koje boluju od teških oblika epilepsije, a kojima tradicionalni tretmani nisu previše pomogli, navodi se u novoj studiji.

(Izvor: Wikimedia)

(Izvor: Wikimedia)

Tijekom provođenja studije znanstvenici su ispitali 137 osoba različite dobi, od vrlo malene djece pa do odraslih, koje su imale težak oblik epilepsije koji uzrokuje napade. Sudionici su uzimali ekstrakt spravljen od marihuane svakog dana kroz 12 tjedana, a u tom se razdoblju broj njihovih napada smanjio za oko 54 posto. Znanstvenici su potvrdili kako su sudionici znali da primaju ekstrakt te da u istraživanje nisu bili uključeni oboljeli koji su dobili placebo.

„Premda su ovi rezultati obećavajući, svejedno je potrebno provesti još istraživanja kako bi se uklonila mogućnost placebo-efekta”, rekao je autor studije dr. Orrin Devinsky, ravnatelj Centra za epilepsiju na Sveučilištu u New Yorku. Glavni sastojak lijeka koji su uzimali ispitanici je kanabidiol, spoj marihuane koji nema psihoaktivna svojstva. Oboljeli su ranije pokušali s mnogim drugim tretmanima, poput antiepileptičkih lijekova, različitih dijeta i promjena prehrane, kirurških zahvata i neurostimulacijskih terapija, no sve su te metode bile neuspješne. U prosjeku 1/3 bolesnika s epilepsijom uopće ne reagira na tradicionalne lijekove.

Na samom početku navedenog istraživanja bilo je 213 sudionika, no neki od njih odustali su tijekom provođenja iz različitih razloga. Između ostalog, 6% ispitanika (12 osoba) prestalo je uzimati ekstrakt marihuane zbog nuspojava koje su imali.  Sveukupno gledajući, neki oblik nuspojave javio se i kod određenog broja drugih ispitanika – pospanost se javila kod 21% ispitanika, 17% njih osjetilo je umor i imali su proljev, a 16% ispitanika osjetilo je smanjenje apetita.

„Nije potpuno jasno kako točno ovaj ekstrakt funkcionira kod oboljelih od epilepsije. No, jedan od mogućih mehanizama mogao bi biti povezan s receptorom GPR55, čiji bi okidač mogao biti upravo kanabidiol koji na taj način utječe na aktivnost živčanih stanica”, zaključio je Devinsky.

Izvor: LiveScience

5 komentara

5 Comments

 1. perodeformero

  16 travnja, 2015 u 11:24 pm

  Glavni farmaceutski problem kod marihuane su dvije nuspojave koje farmaceutska indutrija ne može prožvakati.
  Prva nuspojava:
  Nema neželjenih nuspojava. Nije potreban drugi lijek koji će liječiti nuspojave prvoga lijeka.
  Druga nuspojava:
  Osjećaj sreće i zadovoljstva. To je užasna nuspojava zbog koje bi farmaceuti mogli ostati bez milijardi dolara godišnje koje zarade na antidepresivima…..

  I zato, kriminalizirajmo marihuanu do kraja! Uvedimo najtvrđu policijsku represiju. Konzumente bacajmo u najcrnje tamnice, i sve to da nam farmaceutska indstruja bude živa zdrava vesela i debela i da industrija alkoholnih pića ne izgubi polovinu svojih najvjernijih obožavatelja.

 2. Josip Mamut Kašić

  16 travnja, 2015 u 9:49 pm

  Ne, može, nego -smanjuje!

 3. Magdalena Crmarić

  17 travnja, 2015 u 7:35 am

  Naravno da smanjuje.

 4. Krivec Momir

  17 travnja, 2015 u 8:24 am

  je čoviče, kad se napušiš ka stoka samo se ceriš od uva do uva 🙂

 5. Mak

  17 travnja, 2015 u 12:15 pm

  no shit. konoplja liječi rak, a kamoli ovo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Biljke i životinje

Znanstvenici su u marihuani pronašli supstancu 30 puta jaču od THC-a, a još uvijek nije poznato kako djeluje na čovjeka. Znanstvenici su nakon laboratorijskih...

Ovisnost i liječenje

Nova studija otkrila je kako su vozači pod utjecajem marihuane nešto sigurniji vozači od onih pod utjecajem alkohola i manje je vjerojatno da će...

Oglašavanje