Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk: postat ćemo kiborzi

Na nedavno održanom World Government Summitu u Dubaiju jedan od gostiju bio je i Elon Musk, vlasnik kompanija Tesla i Space X. Komentirajući aktualnu tehnologiju za CNBC i predviđajući njen budući razvoj, Musk je ocijenio kako će vremenom nestati granica između biološkog i digitalnog, odnosno kako će dva trenutno zasebna entiteta evoluirati u jedan.

Već je sada aktualan problem u brzini obrade i prijenosa podataka između računala i ljudi, u čemu ovi potonji sve više zaostaju. U bliskoj budućnosti ta će zapreka postati akutna, pa će se pribjeći implementaciji tehnoloških rješenja u ljudska tijela, prvenstveno u mozak. Drugim riječima, postat ćemo kiborzi ukoliko želimo i dalje držati korak s tehnologijom.

Uskoro će granica između ljudskog i umjetnog postati nevidljiva (Izvor: BBC)

Drži kako smo već u određenoj mjeri postali takva bića – neodvojivi smo od računala i pametnih telefona, a zahvaljujući društvenim mrežama, naš digitalni otisak živi i nakon naše smrti.

Muskove riječi nisu revolucionarne, ali daju na značaju onome što se zapravo već odavna događa; posljednjih je desetljeća znanost toliko napredovala da već imamo neke značajke simbioze s tehnologijom: prostetički udovi zamjenjuju prave, umjetne uši i oči vraćaju sluh i vid, dok pacemakeri i umjetna gušterača doslovno drže ljude na životu te bitno popravljaju kvalitetu istog.

Elon Musk smatra kako valja prigrliti promjene i da su one sljedeći korak u evoluciji (Foto: Bussines Insider)

Zanimljivo, Musk je jedan od pobornika ideje kako moramo biti oprezni s napretkom i razvojem umjetne inteligencije. Iz vlastitog džepa financira OpenAI, kompaniju čiji je cilj osigurati trajnu prevlast ljudi nad budućim svjesnim strojevima, odnosno ostaviti nas gospodarima vlastite sudbine.

Sudeći po jučer izrečenom, neće biti potreban nikakav ustanak strojeva da bi se ljudska rasa potčinila; učinit ćemo si to sami.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...