Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk: postat ćemo kiborzi

Na nedavno održanom World Government Summitu u Dubaiju jedan od gostiju bio je i Elon Musk, vlasnik kompanija Tesla i Space X. Komentirajući aktualnu tehnologiju za CNBC i predviđajući njen budući razvoj, Musk je ocijenio kako će vremenom nestati granica između biološkog i digitalnog, odnosno kako će dva trenutno zasebna entiteta evoluirati u jedan.

Već je sada aktualan problem u brzini obrade i prijenosa podataka između računala i ljudi, u čemu ovi potonji sve više zaostaju. U bliskoj budućnosti ta će zapreka postati akutna, pa će se pribjeći implementaciji tehnoloških rješenja u ljudska tijela, prvenstveno u mozak. Drugim riječima, postat ćemo kiborzi ukoliko želimo i dalje držati korak s tehnologijom.

Uskoro će granica između ljudskog i umjetnog postati nevidljiva (Izvor: BBC)

Drži kako smo već u određenoj mjeri postali takva bića – neodvojivi smo od računala i pametnih telefona, a zahvaljujući društvenim mrežama, naš digitalni otisak živi i nakon naše smrti.

Muskove riječi nisu revolucionarne, ali daju na značaju onome što se zapravo već odavna događa; posljednjih je desetljeća znanost toliko napredovala da već imamo neke značajke simbioze s tehnologijom: prostetički udovi zamjenjuju prave, umjetne uši i oči vraćaju sluh i vid, dok pacemakeri i umjetna gušterača doslovno drže ljude na životu te bitno popravljaju kvalitetu istog.

Elon Musk smatra kako valja prigrliti promjene i da su one sljedeći korak u evoluciji (Foto: Bussines Insider)

Zanimljivo, Musk je jedan od pobornika ideje kako moramo biti oprezni s napretkom i razvojem umjetne inteligencije. Iz vlastitog džepa financira OpenAI, kompaniju čiji je cilj osigurati trajnu prevlast ljudi nad budućim svjesnim strojevima, odnosno ostaviti nas gospodarima vlastite sudbine.

Sudeći po jučer izrečenom, neće biti potreban nikakav ustanak strojeva da bi se ljudska rasa potčinila; učinit ćemo si to sami.

10 komentara

10 Comments

 1. Drezga Juraj

  17 veljače, 2017 u 10:10 am

 2. Josip Zlatarević

  17 veljače, 2017 u 12:25 pm

  yes please

 3. Davor Buraz

  17 veljače, 2017 u 12:49 pm

  Samo bogati

 4. Munir Husicic

  17 veljače, 2017 u 3:28 pm

  Ma definitivno,jedni ce biti benzinci a drugi dizeli.

 5. Marko Ferek

  17 veljače, 2017 u 4:57 pm

  Vidim summer glau,lajkam..

 6. Zlatan Velagic

  17 veljače, 2017 u 6:59 pm

  Vala … nemam nista protiv …

 7. Predrag Ivan Subota

  17 veljače, 2017 u 10:23 pm

  Mama će ti postat…

 8. Mesožder

  18 veljače, 2017 u 10:07 am

  Mene u Borga nebuju pretvorili jer bu takav pokušaj naletil na kalašnjikov, ja sam zadovoljan svojom biologijom ona će zauvijek biti superiorna bilo kakvom stroju vi koji to nevidite živite u zabludi. Poboljšanja čovjeka su moguća ali ona su isključivo biološka.

 9. Mihovil Shewa Masnic

  18 veljače, 2017 u 7:01 pm

  Zna san to prije njega, a dokaz je da san serlja o tome na svako trecoj pijanki nakon Alkareve utakmice

 10. Martin Suvalj

  19 veljače, 2017 u 11:42 am

  We are Borg =D

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci tvrde da su grobnice koje su otkrivene devedesetih godina definitivan dokaz da su piramide izgradili drevni Egipćani.

Svemir

Danas poslijepodne bi trebali sletjeti u vode Meksičkog zaljeva.

Svemir

Iako je Elon Musk obećao da će se stručnjaci pozabaviti problemom svjetlosti koju sateliti emitiraju, te su već lansirane jedinice koje bi ovaj problem...

Tehnologija

Postavljanje čipa trebalo bi biti slično laserskoj operaciji oka.

Oglašavanje