Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana?

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Foto: Pixabay

Elon Musk je ponovo progovorio o budućnosti umjetne inteligencije te o ulozi koju njegova tvrtka ima u stvaranju uvjeta za simbiozu između ljudi i strojeva. Između ostalog, otkrio je i da je startup Neuralink, u čijem je osnivanju sudjelovao, blizu započinjanja testiranja na ljudskim subjektima.

Neuralink je još u srpnju 2019. potvrdio da je kreiran robot koji implantate za interakciju s računalima može integrirati duboko u ljudski mozak. Rezultati su dobiveni na osnovu testiranja na laboratorijskim miševima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi da bi funkcionirale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mjestu, tvrde stručnjaci, trebala poslužiti za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i osjeta sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, s druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lijek mogla poslužiti kao nešto daleko moćnije.

U tom kontekstu, najavljeno je da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje „za manje od godinu dana“, a implantati koji se ugrađuju mjere četvrtinu obujma ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrirati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbjegne oštećenje krvnih žila na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebali hvatati signale iz mozga i slati ih do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lubanje, a odatle se informacije prenose bežično do namijenjenog uređaja, piše Futurism.

Musk ističe da smo na određenoj razini svi već kiborzi, s obzirom na to da ovisimo o pametnim telefonima i drugim uređajima te se u mnogim slučajevima kad izgubimo mobitel osjećamo kao da smo izgubili dio tijela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Biljke i životinje

PETA izaziva Elona Muska da postane pionir ove tehnologije i ugradi Neuralinkov čip u vlastiti mozak.

Svemir

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.

Neuroznanost

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.