Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Entuzijasti otkrili posve novu auroru

Ova svjetlost je nazvana – Steve

Grupa amaterskih znanstvenika iz Alberte u Kanadi nije bila sasvim sigurna što znače ljubičasti (a ponekad i zeleni) lukovi na noćnom nebu koje su uspjeli fotografirati.

Međutim, o čemu se zapravo radi nisu bili sigurni ni znanstvenici iz NASA-e, a to su Elizabeth MacDonald i profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Calgary Eric Donovan. Oni su inače poznat kao tim znanstvenika pod nadimkom Lovci na aurore.

Kad je tim poznatim znanstvenicima grupa znanstvenih entuzijasta pristupila u pubu i pokazala im svoje fotografije, Donovan je ustvrdio samo da je jedino siguran u to kako u pitanju nije tzv. protonska aurora.

“Kada sam vidio sliku, jedino što sam znao jest to da u pitanju nije protonska aurora. A kako je nova neobična pojava trebala ime, predložili smo ‘Steve’, potvrdio je Donovan.

Inspiraciju su, kako tvrde, dobili iz animiranog filma iz 2006. zvanog Preko ograde u kojem životinje uspiju naići na misteriozan red grmova.

Foto: NASA

Snimljeni fenomen sada ima i službeno skraćeni oblik imena koje punim nazivom glasi: jaka termalna emisija povećanja brzine (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement ili skraćeno STEVE). Neobična pojava se može vidjeti i nešto južnije nego što se pojavljuje uobičajena polarna svjetlost (iako ne na suprotnoj strani, jer tamo nije aurora borealis, nego aurora australis).

Smatra se kako je riječ o optičkoj manifestaciji neke druge pojave – strujanja iona ispod aurore. Steve je zapravo jedna  traka ioniziranog plina koji putuje brzinom od 6,4 km u sekundi.

Prošli tjedan je NASA pozvala znanstvenike i fotografe amatere da im pomognu u istraživanju te pojave i svoje fotografije objave u sklopu njihovog projekta Aurorasaurus.

“Ovo predstavlja neku sasvim novu fazu u suradnji između amaterskih i profesionalnih znanstvenika”, zaključio je Donovan.

U videu možete vidjeti animirani prikaz stvaranje nove Steve aurore:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje