Connect with us

Znanost

Erektilna disfunkcija liječit će se novom metodom koja povećava cijeli organ

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Erektilna disfunkcija liječit će se novom metodom koja povećava cijeli organ

Zbogom Viagro

Erektilna disfunkcija (ED) je poremećaj kod kojeg muškarci ne mogu postići ili održati erekciju do završetka spolne aktivnosti i to tijekom duljeg razdoblja, recimo od šest mjeseci.

Danski znanstvenici smatraju da su riješili taj problem otkrivanjem novog tretmana pomoću matičnih stanica. Naime, injektiranjem matičnih stanica u bazu penisa mogu se oživjeti živci i krvne žile. Taj postupak čak cijeli organ čini još većim (što se, primjerice, Viagrom ne može postići).

Navedeni postupak za sada se primjenjuje na muškarcima kojima je zbog tumora morala biti uklonjena prostata. Posljedica operacije, naime, zna biti to da dođe do degeneracije živaca i krvnih žila u penisu, koji se zbog toga stisne.

Profesor Soren Sheikh, voditelj danskog Centra za regenerative medicinu, otkrit će još više detalja na ovu temu tijekom sastanka Europske udruge za humanu reproduktivnu medicinu i embriologiju, a to će se održati u Barceloni u mjesecu srpnju.

On tvrdi kako je nanovo dobivena funkcija penisa potrajala više od godine dana, ali napominje kako su potrebna daljnja ispitivanja kroz dulji vremenski period da bi se dobile konačne procjene.

Sheikh također dodaje kako terapija matičnim stanicama može biti od pomoći milijunima ljudi koji pate od erektilne disfunkcije zbog raznih drugih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, visokog tlaka ili jednostavno zbog običnog starenja.

Matične stanice mogu izrasti u puno raznih tkiva ljudskog tijela, kao što su živci, jetra, bubreg, stanica srca i također su efikasne u izgradnji krvnih žila.

Tijekom samog postupka, liposukcijom se uklanjaju masne stanice iz abdomena pacijenta koje se potom centrifugiraju, odvajaju se matične stanice te se injektiraju u pacijentov penis.

Posljednja dva desetljeća vlada sve veći interes za terapijom matičnim stanicama. Znanstvenici upozoravaju kako su potrebne još godine raznih istraživanja prije nego što se postignu stvarne terapije. Sheikh napominje da ispitivanja zasad jako dobro napreduju.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

2 komentara

2 Comments

  1. Kristijan

    25 svibnja, 2018 kod 9:32 am

    Sve je to ok, ali i kad se to usavrši koliko će koštati nas smrtnike? Do tada, snalazimo se kako znamo. Dali itko ima iskustva s Regen50 Strong kapsulama od Nutrilaga?

  2. Šverko

    29 lipnja, 2018 kod 9:06 am

    Kupio sam u ih u Supernova centru, u farmaciji. Taman završavam drugu kutijicu i trenutno nemam zamjerbi. Naime uzeo sam Regen50 strong zbog učestalog mokrenja i nešto oslabljene potencije, počelo mi se sve to polagano stabilizirati. Tako da evo nemaš što izgubiti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh