Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

ESA najavila novu misiju kojoj je cilj otkriti planete slične Zemlji

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je planove za istraživanje stvaranja i razvoja egzoplaneta uz pomoć novog satelita. To će biti treća misija istraživanja egzoplaneta koju ESA planira, a europska zrakoplovna tvrtka Airbus osigurala je ugovor za izgradnju satelita.

Podaci koji se prikupe novom misijom mogli bi nam “pomoći da otkrijemo postoji li život na nekom drugom mjestu u svemiru i postoji li drugi planet sličan Zemlji”, priopćila je Europska svemirska agencija.

Novi satelit nosi naziv Ariel, što je skraćenica za Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey, a trebao bi biti lansiran 2029. godine.

Egzoplaneti su planeti koji kruže oko zvijezde ili zvijezda izvan našeg Sunčevog sustava. Tijekom četiri godine, satelit će prikupiti podatke o oko 1000 njih, navodi se u priopćenju ESA-e, a prenosi DW.

To će biti prva misija koja će biti isključivo posvećena prikupljanju podataka o “kemijskom sastavu i toplinskoj strukturi egzoplaneta” te otkrivanju “kako su njihove zvijezde utjecale na evoluciju planeta.

Prikupljeni podaci će pomoći znanstvenicima da bolje shvate rane faze formiranja planeta i atmosfere, a mogli bi pokazati i postoji li život izvan našeg matičnog planeta Zemlje.

Kao što smo već spomenuli, “Ariel” će biti treća ESA-ina istraživačka misija egzoplaneta. Prva misija je “Cheops”, lansirana 2019. godine, a druga je “Plato” koja bi trebala poletjeti u svemir 2026. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Svemir

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim. Nije pojašnjeno jesu li uređaji...

Oglašavanje