Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

ESA najavila novu misiju kojoj je cilj otkriti planete slične Zemlji

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je planove za istraživanje stvaranja i razvoja egzoplaneta uz pomoć novog satelita. To će biti treća misija istraživanja egzoplaneta koju ESA planira, a europska zrakoplovna tvrtka Airbus osigurala je ugovor za izgradnju satelita.

Podaci koji se prikupe novom misijom mogli bi nam “pomoći da otkrijemo postoji li život na nekom drugom mjestu u svemiru i postoji li drugi planet sličan Zemlji”, priopćila je Europska svemirska agencija.

Novi satelit nosi naziv Ariel, što je skraćenica za Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey, a trebao bi biti lansiran 2029. godine.

Egzoplaneti su planeti koji kruže oko zvijezde ili zvijezda izvan našeg Sunčevog sustava. Tijekom četiri godine, satelit će prikupiti podatke o oko 1000 njih, navodi se u priopćenju ESA-e, a prenosi DW.

To će biti prva misija koja će biti isključivo posvećena prikupljanju podataka o “kemijskom sastavu i toplinskoj strukturi egzoplaneta” te otkrivanju “kako su njihove zvijezde utjecale na evoluciju planeta.

Prikupljeni podaci će pomoći znanstvenicima da bolje shvate rane faze formiranja planeta i atmosfere, a mogli bi pokazati i postoji li život izvan našeg matičnog planeta Zemlje.

Kao što smo već spomenuli, “Ariel” će biti treća ESA-ina istraživačka misija egzoplaneta. Prva misija je “Cheops”, lansirana 2019. godine, a druga je “Plato” koja bi trebala poletjeti u svemir 2026. godine.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...