Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

ESA najavila novu misiju kojoj je cilj otkriti planete slične Zemlji

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je planove za istraživanje stvaranja i razvoja egzoplaneta uz pomoć novog satelita. To će biti treća misija istraživanja egzoplaneta koju ESA planira, a europska zrakoplovna tvrtka Airbus osigurala je ugovor za izgradnju satelita.

Podaci koji se prikupe novom misijom mogli bi nam “pomoći da otkrijemo postoji li život na nekom drugom mjestu u svemiru i postoji li drugi planet sličan Zemlji”, priopćila je Europska svemirska agencija.

Novi satelit nosi naziv Ariel, što je skraćenica za Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey, a trebao bi biti lansiran 2029. godine.

Egzoplaneti su planeti koji kruže oko zvijezde ili zvijezda izvan našeg Sunčevog sustava. Tijekom četiri godine, satelit će prikupiti podatke o oko 1000 njih, navodi se u priopćenju ESA-e, a prenosi DW.

To će biti prva misija koja će biti isključivo posvećena prikupljanju podataka o “kemijskom sastavu i toplinskoj strukturi egzoplaneta” te otkrivanju “kako su njihove zvijezde utjecale na evoluciju planeta.

Prikupljeni podaci će pomoći znanstvenicima da bolje shvate rane faze formiranja planeta i atmosfere, a mogli bi pokazati i postoji li život izvan našeg matičnog planeta Zemlje.

Kao što smo već spomenuli, “Ariel” će biti treća ESA-ina istraživačka misija egzoplaneta. Prva misija je “Cheops”, lansirana 2019. godine, a druga je “Plato” koja bi trebala poletjeti u svemir 2026. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Oglašavanje