Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

EU možda zabrani insekticide zbog očuvanja pčela

Ispostavilo se kako su insekticidi previše štetni za pčele

Nakon jedne izuzetno opsežne znanstvene analize koja je obuhvatila čak 1500 provedenih studija, stručnjaci European Food Safety Authority (EFSA) u Parmi, zaključili su kako neonikotinoidi štete pčelama. Rezultati tog istraživanja povećavaju šanse da će EU uskoro možda zabraniti insekticide na usjevima.

Europska unija je, naime, još 2013. zabranila apliciranje tri kemikalije na usjeve koji su atraktivni pčelama (suncokret, kukuruz i uljana repica) i to nakon što su procjene EFTE podigle zabrinutost oko učinka pesticida.

Od tada su znanstvenici prikupili još i više dokaza o tome što pčelama šteti i EU komisija je 2017. godine predložila zabranu korištenja pesticida, ali uz prijedlog da se njihovo korištenje još uvijek dozvoljava u staklenicima.

“Zadnje EFSA procjene ojačavaju znanstvenu podlogu za ovaj prijedlog”, tvrdi Anca Paduraru, inače glasnogovornica EU komisije za javno zdravlje i sigurnost hrane. Očekuje se kako će se glasovanje održati oko 22. ožujka.

Neonikotinoidi su, inače, izuzetno toksični za insekte, izazivaju paralizu i smrt putem prodiranja u središnji živčani sustav. Za razliku od onih pesticida koji ostaju na površini biljke, neonikotinoidi djeluju tako da prodiru u korijen biljke, stabljiku, cvijet, pelud i sok.

EFSA-ina procjena je istaknula tri neonikotinoida koji su najštetnija za zdravlje pčela: imidakloprid, klotianidin i tiametoksam. Agencija je u obzir uzela čak 1500 studija, uključujući i zasad sve relevantne članke dostupne i objavljene u stručnoj literaturi, zatim podatke akademija, kemijskih kompanija, nacionalnih tijela te udruga pčelara.

Agencija je time svime utvrdila kako su pčele izložene raznim štetnim razinama ostataka pesticida u peludi i nektaru s tretiranih polja i zagađenih područja u blizini, baš kao i u prašini koja pada.

Također je zaključeno, temeljem ograničenijih dokaza, kako neonikotinoidi mogu ponekad potrajati i nakupljati se na tlu te tako mogu utjecati i na cijele generacije usjeva i pčela koje su u potrazi za hranom.

“EFSA-ine preporuke vrlo često kritiziraju zainteresirane strane, nevladine organizacije i kompanije , ali EFSA daje znanstveno čvrste i potpuno nepristrane savjete” tvrdi Jose Tarazona, šef agencije za pesticide.

Glasnogovornik kompanije Syngenta (koja proizvodi neonikotinoide) smatra da su zaključci EFTA-e prilično konzervativni. “Kad regulatori donose odluke o proizvodima za zaštitu usjeva, ono što bi moralo biti važno su znanost, podaci te poštivanje procesa koje se odvijaju i to da oni služe javnim interesima. Bilo kakva dodatna ograničenja temeljena na ovom izvješću bila bi proizvoljna.”

Članice Unije su trebale o ovome glasati još 13. prosinca prošle godine, ali je sve odgođeno jer se čekalo da EFSA završi u potpunosti svoju evaluaciju. “Zaštita pčela je bitan problem za povjerenstvo jer se sve to tiče bioraznolikosti, proizvodnje hrane i okoliša”, kaže Anca Paduraru.

1 komentar

1 komentar

  1. Ivan

    3 ožujka, 2018 u 4:29 pm

    Jeli ovo pocetak kraja ili samo transformacija GMO. Ako znamo da GMo bazira svoje djelovanje u korijenu biljke logicno se moze zakljciti da slijede promijene. Pcele su jedno od najkorisnijih bica na zemlji a ne traze za uzvrat, nista osim ciste prirode.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Izreka “ono si što jedeš” posebno je točna za ženke medonosnih pčela, koje kad odrastu budu ili male sterilne radnice ili velike plodne kraljice,...

Europa napreduje na području smanjenja emisije plinova, ali ni približno dovoljno da bi se postigli planirani ciljevi. Tvrtka Enel provela je studiju u kojoj...

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Nizozemci koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je...

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Oglašavanje