Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Europski sud zabranio patentiranje embrionalnih matičnih stanica

Europski sud pravde jučer je donio odluku prema kojoj se nijedan postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija, pri čemu se embrij uništava, ne može patentirati, a ta bi odluka mogla imati velik utjecaj na daljnja medicinska istraživanja.

Presuda Europskog suda pravde odnosi se na metodu pretvaranja ljudskih matičnih stanica iz embrija u stanice živčanog sustava. Metodu je izumio Oliver Bruestle sa Sveučilišta u Bonnu. Prema odluci najvišeg suda Europske unije, na tek oplođeno ljudsko jajašce pravno se može gledati kao na ljudski zametak.

Odluka suda smatra se presudnom za primjenu matičnih stanica kod liječenja niza bolesti – od Parkinsonove do sljepoće. ‘Korištenje ljudskog embrija u terapeutske ili dijagnostičke svrhe kada se primjenjuje na sam embrij i koristi mu, može se patentirati’, stoji u priopćenju ECJ-a, a prenosi BBC.

‘No, njegovo korištenje radi znanstvenih istraživanja ne može se patentirati. Postupak koji uključjuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija u fazi blastociste, pri čemu se embrij uništava, ne može se patentirati’. Blastocista je oplođeno jajašce staro nekoliko dana u kojemu se odvija dioba stanica.

Sve je počelo nakon što je Greenpeace tužio njemačkog znanstvenika Olivera Bruestlea, koji je 1997. prijavio patent na postupak liječenja živaca uz pomoć matičnih stanica dobivenih iz ljudskih zametaka.

Znanstvenici koji se bave matičnim stanicama strahovali su od ovakve odluke, jer bi mogla usporiti istraživanja i razvoj područja koja bi trebala biti izvor mnogih metoda liječenja u 21. stoljeću. No, u skladu sa sudskom ekspertizom Europskog suda ovakva patentiranja uskoro bi se mogla zabraniti u cijelom EU-u.

Možda će vas zanimati

Biologija

Dioba stanica temeljni je proces kod svih oblika života, koji se u većini slučajeva provodi ujednačeno i bez greške. Međutim, kada se dogode pogreške...

Biokemija

Otkrićem inzulina prije gotovo jednog stoljeća, dijabetes se iz smrtne pretvorio u kroničnu bolest. Znanstvenici s Case Western Reserve University School of Medicine su...

Mikrobiologija

Znanstvenici na institutu European Molecular Biology Laboratory (EMBL) u Heidelbergu kombinirali  su moć dviju vrsta mikroskopa za izradu trodimenzionalnog filma o tome kako stanice...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s Instituta za medicinska istraživanja Westmead Millennium prije 12 godina su ostali zapanjeni kada su ugledali ‘lice’ na laboratorijski proizvedenom proteinu koji uzrokuje...