Connect with us

Hi, what are you looking for?

Evo koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida

Poznato je da voće i povrće sadrži puno različitih vitamina, minerala i antioksidansa. Ipak, i kod svježih plodova postoji dosta sadržanih pesticida.

Izvješće američke Environmental Working Group (EWG) za 2019. g. sadrži listu plodova koji sadrže najviše pesticida.

Najviše pesticida, prema njihovim izračunima, sadrže jagode. I to već četvrtu godinu za redom. Konvencionalno uzgojene jagode sadrže 7-8 različitih pesticida po gramu, a najzagađeniji primjerak ih je imao čak 23 vrste. Na visokom mjestu je godine kovrčavi kelj. 90% uzoraka kelja je sadržavalo ostatke pesticida, a u najzagađenijem uzorku nađeno je 18 pesticida.

Najzagađenije voće i povrće su, redom – jagode, špinat, kovrčavi kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer te krumpiri.

Pod pesticidima se podrazumijevaju insekticidi, fungicidi, herbicidi, rodenticidi te druge kemikalije koje se rabe za zaštitu biljaka od bolesti.

Konzumacija organskih proizvoda je, pak, povezana s manjim rizikom obolijevanja od karcinoma. Tako kaže studija iz koja je analizirala skoro 70 tisuća odraslih Francuza. Pokazalo se da su konzumenti organske hrane imali 25% niži rizik karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva i kože.

Postoji i druga lista. EWG ima popis i 15 “čistih” proizvoda koji sadrže pesticide u malim količinama. Na toj su listi, redom po količini pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, smrznuti slatki grašak, luk, papaja, patlidžan, šparoge, kivi, kupus, dinja, brokula, gljive i lubenica.

Općenito gledano, plodovi tanke kore sadrže više pesticida jer lakše prodiru dublje.

Možda će vas zanimati

Kao i životinje, i biljke proizvode čitav niz hormona koji im pomažu u razvoju i preživljavanju. Hormoni imaju utjecaja na sve aspekte rasta biljaka,...

Istraživanja sve više pokazuje da postoje zdravstvene i ekološke prednosti koje se pripisuju veganskoj prehrani. No, je li to zaista pravi izbor za vas?...

I dok se danas u proizvodnju hrane sve više uvlači genetički inženjering, ubacujući gene drugih vrsta u široko rasprostranjene poljoprivredne kulture, što izaziva cijeli...

Savjeti nutricionista nisu u skladu s trenutnim obradivim površinama

Advertisement