Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay/Izvor: Telegraph

Wellness i prehrana

Evo koje voće može pomoći djeci pri učenju

U posljednje vrijeme mnogo se govori o dobrobitima bobičastog voća za ljudsko zdravlje. Nutricionisti savjetuju njihovu svakodnevnu konzumaciju jer su to zdrave bobice pune vitamina, minerala i drugih dragocjenih tvari koje povoljno djeluju na naš organizam i štite nas od raznih bolesti. Borovnice su bile predmet najnovijeg istraživanja te su znanstvenici u njima pronašli još jedan sastojak koji bi nam mogao pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka, kao što je primjerice učenje.

U najnovijoj studiji koja je provedena na Sveučilištu Reading znanstvenici su proučavali borovnice i njihov utjecaj na mozak i pamćenje. U istraživanju su sudjelovala djeca koja pohađaju osnovnu školu. Djeca su rješavala određene zadatke na računalu, a znanstvenici su pratili njihove kognitivne funkcije. Morali su pratiti strelice na ekranu i pritiskati odgovarajuću tipku koja pokazuje smjer glavne strelice. Taj zadatak su morali obavljati više puta, a svaki put bi se brzina strelice mijenjala. Prije ispitivanja neka djeca su morala piti sok od borovnica. I upravo su djeca koja su pila sok bolje rješavala zadatke kada su postajali teži. Brzina i točnost prilikom rješavanja zadataka je bila veća za 10% u usporedbi s rezultatima koje su pokazala djeca koja nisu pila sok.

Borovnice su u prehranu prvi uveli američki Indijanci, a najviše ih ima na području Kanade, SAD-a, Rusije i Europe. Pretežno rastu u kontinentalnim područjima, a njihov uzgoj sve više raste i u Hrvatskoj.

Posebno su bogate vitaminom C, a plavu boju dobivaju iz antioksidansa antocijana. Bogate su i mineralima kao što su fosfor, kalij i kalcij te flavonoidima koji su posebno bili važni u ovom istraživanju.

Jedna od autorica studije prof. Claire Williams je rekla: “Prvi put smo vidjeli pozitivne učinke kolje flavonoidi imaju na izvršavanje zadataka kod djece. Napravili smo ovo istraživanje kako bismo testirali njihov utjecaj na pažnju kod mladih ljudi budući da ona predstavlja područje kognitivnih funkcija koje se do sada nije mjerilo. ”

Dakle, znanstvenici savjetuju da bi djeca trebala jesti borovnice prije ispita jer poboljšavaju funkcije mozga i olakšavaju rješavanje zadataka.

1 komentar

1 komentar

  1. Dino Alberini

    listopad 21, 2017 kod 2:56 pm

    I vi ste počeli s clickbait naslovima? Niste mogli ugurati borovnice u naslov?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh