Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Evo zašto je detoksikacija samo mit

“Magični” napitci i tretmani će vam očistiti bankovni račun, a ne tijelo

Ideja da svoj organizam možemo isprati od nečistoća i “toksina” kako bi naši organi bili čisti i spremni na nove izazove je pseudoznanstveni koncept osmišljen da se prodaju skupe tablete, tonici, tinkture, čajevi, tretmani i razni magični sokovi. Detoksikacija je jedan zaista profitabilan mit.

Svojevremeno je Edzard Ernst, profesor sa Sveučilištu Exeter, ustvrdio da postoje 2 tipa detoksikacije: jedan je respektabilan, a drugi nije. Onaj respektabilni je ozbiljni medicinski tretman ovisnika ugroženog života, a drugi sredstvo bogaćenja šarlatana koji prodaju lažne tretmane i napitke koji navodno čiste tijelo od “otrova” koje je tijelo akumuliralo, nesposobno da ih se samo oslobodi.

Da bi se čovjek detoksicirao, mora se najprije intoksicirati. To znači da mora pretrpjeti nagomilavanje, primjerice, teških metala ili droga (ili čak neškodljivih supstanci u prevelikoj količini), a tad je već ozbiljno bolestan. Tijelo onda zahtijeva ozbiljan tretman i prave lijekove. Ne sokove. Dakle, da su se toksini zaista u tijelu nakupili toliko da ih ono ne može izbaciti, vjerojatno biste bili pokojni ili bi vam trebala prava medicinska intervencija.

Znanstvenici iz britanske humanitarne organizacije Sense about Science su 2009. godine kontaktirali proizvođače 15 proizvoda za detoksikaciju koji su bili dostupni u ljekarnama i trgovinama. Kad su ih zatražili dokaz za tvrdnje da njihovi proizvodi pomažu u čišćenju organizma, nijedan od proizvođača nije uspio definirati što konkretno misli pod terminom detoksikacija niti imenovati “toksine”.

Kroz niz organskih sustava, počevši od jetre pa preko bubrega, crijeva, pluća ili čak do kože, naša tijela su evoluirala do te mjere da sama oslobađaju sve štetne i nepotrebne sastojke. Svi ti navedeni organi kod zdravog čovjeka funkcioniraju na optimalnom nivou. “Detox” koji oni vrše je besplatan i događa se svakodnevno.

Jetra ima mnoge enzime koji transformiraju toksične supstance. Bubrezi se oslobađaju svih neželjenih kemikalija kroz proces mokrenja… U odsustvu bolesti svi ti razni procesi se događaju automatski i bez izvanjske stimulacije. Dodatak u vidu suplemenata, čaja ili dijete ne mogu to činiti umjesto organa, a isto tako ne mogu niti poboljšati njihov rad.

Pretjerana upotreba sokova i drugih sredstava detoksikacije može eventualno prouzročiti iritacije i nuspojave. Ultimativna “detoksikacija” životnog stila predstavlja nepušenje, vježbanje i zdravu uravnoteženu prehranu kao što je mediteranska.

3 komentara

3 Comments

 1. čitalac

  21 rujna, 2018 u 11:15 am

  “… čaja ili dijete ne mogu to činiti umjesto organa, a isto tako ne mogu niti poboljšati njihov rad.”
  Ovaj drugi dio je biser! Čestitam, u momentu ste odbacili stoljetna iskustva!
  Još jedan naručeni članak…

 2. OR

  21 rujna, 2018 u 11:04 pm

  Bravo Anita, čestitke za hrabrost.
  Detoksikaciju vrši naš organizam sam po sebi, 24 h dnevno i 7 dana u tjednu.
  Život na biokemijskom nivou nije ništa drugo nego dinamička ravnoteža između unosa i izlaza.
  Da bi se organizam održao zdravim potrebno je unijeti kvalitetne i raznovrsne namirnice – nemasno meso ili riba ili neke alternative kao izvor proteina, puno povrća i nešto voća kao izvor kvalitetnih ugljikohidrata, minerala, vitamina i koenzima, te nešto kvalitetnih masnoća – u prvom redu omega-9 masne kiseline iz maslinovog ulja, zatim omega-3 a ograničiti unos omega-6 iz biljnih ulja.
  I to je sve.
  Naš će organizam sasvim dobro znati što da radi s time.
  Iluzorno je misliti da nakon 1.000 hamburgera i 1/2 tone pomfrita neki čaj ili tonik ili bilo što slično može jednokratnim unosom ili u par dana popraviti stanje.
  Oni mogu imati neki farmakološki učinak, ali to je kap u moru nastalih biokemijskih promjena i oštećenja organizma.

  Srdačan pozdrav i hvala na objavi članka. Nadam se da će netko otvoriti oči.

 3. Bane

  1 listopada, 2018 u 2:38 am

  Mislim da se ljudi ipak trebaju držati hrane podneblja u kome žive. Njihovi preci dovoljno dugo žive tamo da su već prilično prilagođeni probavi lokalne hrane. A u mnogim slučajevima to niti je moguće, niti je jeftino. Zamislite da nekoga s Aljaska tražite da pređe na mediteransku hranu??

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje