Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Evo zašto ne bismo smjeli jesti hranu na koju je sletjela muha

U novoj studiji koju su proveli znanstvenici sa Penn State Eberly College of Science iz SAD-a znanstvenici su došli do saznanja da kukci prenose mnogo više bakterija nego što se to ranije mislilo. Dakle, nije dovoljno samo rukom potjerati muhu koja sleti na našu hranu, već takvu hranu, prema mišljenju znanstvenika, uopće ne bi smjeli pojesti.

Znanstvenici su otkrili kako obična kućna muha na sebi može nositi bakterije salmonele, E Coli pa čak i bakterije koje mogu prouzrokovati čir na želucu i sepsu.

Budući da muhe koje žive na području gradova prenose više bakterija od onih koje žive na seoskim područjima, stručnjaci preporučuju izbjegavanje piknika u gradskim parkovima.

Dr. Donald Bryant je rekao: “Ljudi već znaju da muhe na sebi prenose određene patogene bakterije, ali nisu znali u kojoj mjeri.” Vjerujemo da će ovo istraživanje otkriti mehanizam prijenosa patogenih bakterija kojeg su možda zanemarili zdravstveni djelatnici. Sada ćete dva puta promisliti hoćete li pojesti salatu od krumpira koja je dugo stajala vani. Možda bi bolje bili ići na piknik u šumu, što dalje od urbanog okoliša.”

U istraživanju su se koristile metode sekvenciranja DNK kako bi se proučili mikrobi unutar i na tijelu kućne muhe (Musca Domestica) i brenkulje (Chrysomya Megacephala). Kućna muha, koja je prisutna svugdje u svijetu, na sebi je imala 351. vrstu bakterija, a brenkulja, koja se može naći u toplijim krajevima, 316. Znanstvenici su čak analizirali dijelove tijela muha kao što su krila i noge. One vjerojatno pokupe bakterije s izmeta i organskih tvari u procesu truljenja koje su im potrebne za prehranu mladih.

Većina bakterija se nalazi na nogama, što znači da je dovoljno da muha samo kratko dodirne hranu pa da bakterije ostanu na njoj.
Međutim, stručnjaci vjeruju kako muhe mogu biti i korisne -mogu upozoriti na širenje bolesti ili ih se može poslati kao dronove u potragu za mikrobima.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh