Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Evolucija

Evolucija smanjuje našu toleranciju alkohola

Imamo loše vijesti

Jedno novo istraživanje sugerira da vjerojatno razvijamo gen koji sve više uništava toleranciju na alkohol.

Znanstvenici Sveučilišta u Pennsylvaniji su analizirali genome 2.500 ljudi iz 26 skupina stanovnika s ukupno četiri kontinenta. Zatim su označili jedno specifično svojstvo koje se odjednom pojavilo u različitim, a udaljenim grupama stanovnika. Primjerice, promjene u području gena koji je odgovoran za proizvodnju glikoforina, što se bilo dogodilo u dijelovima Azije i Afrike.

Da bi se takvo što dogodilo, morala je nastati mutacija nezavisno među te dvije različite skupine stanovnika i opstati. Da je bila riječ samo o jednoj mutaciji, ona bi morala nezamislivo juriti s jednog na drugi kontinent.

“Ova studija pokazuje kako postoji sklonost ka ujednačavanju nekih gena i to širom cijele vrste”, poručio je John Hawks sa Sveučilišta Wisconsin-Madison.



U studijama su znanstvenici naglasili pet područja onih najnovijih promjena. To je uključivalo adaptaciju na glikoforin, koji je vezan uz otpornost na malariju, u Africi i Aziji, područjima gdje ta bolest koju prenose komarci predstavlja zdravstveni rizik. U Europi je tim primijetio povećanje gena koji uzrokuju razbijanje molekula aminokiseline zvane homocistein, koja u većim količinama može uzrokovati srčani udar.

Ipak, vjerojatno najzanimljivija modifikacija je vezana za enzim alkohol-dehidrogenazu (ADH), što bi s vremenom moglo promijeniti način na koji procesuiramo alkohol. Dehidrogenaza je, naime, enzim koji rastvara alkohol metabolizirajući ga u spoj imena acetaldehid.

Ta toksična kemikalija odgovorna je za svaku glavobolju koju dobijete sljedeći dan poslije pijanke. Srećom, tijelo je u mogućnosti relativno brzo pretvoriti to opet u drugu tvar, acetat, što nije toksično pa se počnemo osjećati bolje nakon jednog dana.

Evolucija bi tako mogla ukloniti ljudsku ovisnost o alkoholu, jer bi mogla stvoriti nove verzije ADH-a koji bi djelovali na toleranciju na piće, baš kao i na sposobnost tijela da konvertira acetaldehid u acetat. To tehnički znači da bi nam bilo loše i od manje količine pića.

Zasad su ti geni otkriveni isključivo u istočnoj Aziji i u zapadnoj Africi, no vrijeme će pokazati hoće li se to i dalje širiti.

 

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Evolucija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh