Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Evolucijski pad dinosaura počeo je puno prije udara asteroida u Yucatan

Iako se već desetljećima raspravlja jesu li dinosauri bili pred izumiranjem i prije udara Chicxulub asteroida, izgleda kako su znanstvenici s University of Reading i University of Bristol konačno razriješili spomenutu dilemu. Koristeći metode statističke analize u kombinaciji raspoloživim fosilnim nalazima, ekipa pod vodstvom dr. Manabu Sakamota i dr. Chrisa Vendittija, potvrdila je kako je pad dinosaura počeo čak 50 milijuna godina prije negoli je asteroid udario u poluotok Yucatan.

Analiza je pokazala kako su sve tri grane porodice dinosaura – Ornithischia, Sauropodomorpha i Theropoda – bile na putu nestanka s lica našeg planeta, uz napomenu kako ne bi svi dinosauri istovremeno izumrli. Naime, divovski dinosauri iz podreda Sauropoda bili su u najvećem padu, dok su se Theropodi, grupa dinosaura čiji je najpoznatiji predstavnik T. rex, pokazali puno otpornijima.

„Našli smo cijeli niz dokaza koji potvrđuju dugoročni pad svih dinosaura, koji se očituje kod sve tri skupine dinosaura, gdje se prirodni prirast polako usporavao i potom bio zamijenjen postupnim izumiranjem desecima milijuna godina prije velikog izumiranja“, otkrili su znanstvenici.

„Jedina iznimka od tog općeg trenda bili su specijalizirani biljojedi kao što su Hadrosauriforme i Ceratopsidae, kod kojih se primjećuje ubrzan rast u razdoblju kasne krede“, napomenuli su znanstvenici.

„Nismo očekivali ovakve rezultate. I dok je komet/asteroid i dalje glavni uzrok konačnog nestanka dinosaura, jesno je kako su već prije prošli kroz svoj vrhunac u evolucijskom smislu“, konstatirao je dr. Sakamoto.

„Svi dokazi upućuju kako su dinosauri, koji su zemaljskim ekosustavima dominirali 150 milijuna godina, na neki način izgubili sposobnost dovoljno brzog obnavljanja vrste. To je vjerojatno pridonijelo njihovoj nemoći oporavka nakon ekološke katastrofe prouzročene udarom“, rekao je prof. Mike Benton s University of Bristol, a koji je također sudjelovao u istraživanju.

Štoviše, čini se kako je upravo evolucijski pad dinosaura omogućio razvoj drugih vrsta, gdje posebice valja izdvojiti sisavce. „Pad dinosaura ostavio bi puno prostora za sisavce, grupu kojoj pripadaju i ljudi, da se razvijaju prije udara, omogućivši im tako da zamjene dinosaure kao dominantne životinje na Zemlji“, zaključio je dr. Venditti.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

 

 

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Sir David Attenborough izrazio je svoje oduševljenje nakon što je otkriven izuzetno rijedak fosil dinosaura u Velikoj Britaniji. Ova izvanredna nalazišta dogodila su se...

Arheologija i paleontologija

Izuzetno rijedak i potpuno artikuliran embrion dinosaura otkriven je unutar fosiliziranog jajeta koje je više od desetljeća prikupljalo prašinu u skladištu muzeja u Kini....

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...