Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Fascinantne biljke – danas žensko, sutra muško

Biljke oduzimaju dah na više načina: svojom ljepotom, duljinom trajanja cvijeta ili pak svojim mirisom. Dok su neke biljke predodređene biti samo ženske, neke samo muške ili čak oboje istovremeno, cvjetovi biljki u sljedećem članku otvaraju se na samo dva dana u godini, prvi dan kao ženski, a drugi dan kao muški cvijet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biljke se koriste ovom metodom kako bi spriječile oprašivanje samih sebe i stvorile jedinke različite od sebe, a veća genetska raznolikost dugoročno omogućava i sigurniji opstanak. Biljke viktorija (Victoria amazonica), titan arum (Amorphophallus titanum) i avokado (Persea americana) primjeri su biljaka hermafrodita koje cvjetaju dva dana u godini, jedan dan ženskim, a drugi dan muškim cvjetovima.

Divovski amazonski lopoč ili viktorija potječe iz Južne Amerike gdje ju je u porječju Amazone otkrio češki botaničar Tadeaš Henke 1801. godine. Ime je dobila u čast kraljice Viktorije te je najveći i najpoznatiji tropski lopoč. Viktorijini listovi se nalaze na površini vode i mogu doseći promjer do 2,5 m te tako čak i uzdržati masu čovjeka. Glatki sloj koji se nalazi na gornjoj strani lista odbija vodu, dok je donji dio isprepleten rebrima prepunim oštrim bodljama za koje se pretpostavlja da služe za odbijanje riba ili drugih životinja koje bi se rado nahranile ovom velikom biljkom. Zrak zarobljen između rebra omogućuje biljci plutanje. Listovi vrlo brzo rastu i zadignutim krajevima poprimaju oblik tanjura, a mogu prekriti i veće površine vode.

victoria-amazonica

Victoria amazonica

Ono što je puno rjeđe vidljivo, ali ništa manje neobično je njen cvijet. Naime, cvjetovi viktorije otvaraju se na dva dana u godini, ali na toliko neobičan način da ta dva dana željno iščekujemo svake godine. Prvi dan cvijet je bijele boje i ženskog spola, a potpuno se otvara tek pred večer. Privlači noćne kukce svojim slatkastim mirisom koji podsjeća na ananas i toplinom koju proizvodi. Kukac ulazi u viktorijin cvijet prenoseći pelud druge biljke na njen tučak i time započinje oplodnja, a cvijet se zatvara. No viktorija još nije gotova sa zarobljenim kukcem. Razvija prašnike te mijenja spol svojega cvijeta. Kada se otvori sljedeću večer, novi muški cvijet sada je crvenkaste boje bez izraženog mirisa, a kukac je konačno pušten na slobodu te odlazi noseći sa sobom novi pelud kojim će oprašiti novi bijeli cvijet. Ostavljeni cvijet se zatim zatvara i zaranja u vodu. Lijepu viktoriju se može vidjeti i u zagrebačkom Botaničkom vrtu, u stakleniku koji je nazvan Viktorijina kuća.

Slično kao i kod viktorije, rijetka biljka titan arum cvjeta dva dana godišnje, i to jednim od najvećih cvjetova u carstvu biljaka. No za razliku od viktorije, ona prvi dan nema slatkasti miris, već podsjeća na nesnosan smrad leševa. Razlog tomu je reakcija smjese spojeva dimetil disulfida i dimetil trisulfida u toplim uvjetima, a nastali miris podsjeća na raspadanje mesa koji privlači insekte. Ova biljka se brzo razvija (oko 15 do 20 cm na dan) pa je moguće pronaći primjerke čija ukupna visina doseže i do tri metra. Za titan arum treba imati i strpljenja ukoliko se želi vidjeti u cvatu jer prvo cvjetanje može nastupiti tek nakon 7 do 10 godina, a kasnija cvjetanja nisu predvidljiva.

Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum

Još jedan primjer različitog vremena cvjetanja je avokado na kojem cvjetovi mijenjaju spol. Dodatno postoje tipovi A i B koji, ovisno o varijetetima, imaju različito doba dana otvaranja i različitu duljinu trajanja života ženskog cvijeta. Prvi dan ženski cvjetovi su otvoreni tek dva do tri sata te se zatim zatvaraju da bi se otvorili idući dan. Muški i ženski cvjetovi proizvode nektar i privlače insekte (na primjer, pčele) te se različiti tipovi cvjetova mogu i međusobno oprašivati, što na kraju završava razvitkom plodova koji su ukusni i zdravi.

Persea americana

Persea americana

Iako kratko traju, cvjetovi biljaka viktorije, titan aruma i avokada uvijek iznenade svojom pojavom i procesima koje prolaze da bi na tren zasjale te se zatim opet zatvorile do nekog idućeg puta kad ponovo kreću sa svojim preobražajem.

Izvori: biologija.com.hr, kew.org, dailymailia.ucsb.eduucavo.ucr.edu

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Za biljke je izrazito važno postojanje unutarnjeg sata kako bi se mogle pripremiti za noć kad je potrebno skladištiti energiju.

Biljke i životinje

Velika raznolikost i bogatstvo različitosti rezultat su toga što je područje bilo potpuno bez ljudi.

Biljke i životinje

Biljke trebaju vodu kako bi preživjele, ali to ne znači da uživaju kad pljušti. Kada navru tmurni oblaci i počne lijevati, biljke reagiraju odmah,...

Biljke i životinje

Ne izumiru samo životinjske vrste

Oglašavanje