Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

FESB, INTERA i DOOR razvijaju inovativan sustav za korištenje obnovljivih izvora energije

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), INTERA Tehnološki park iz Mostara i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba u sklopu 700 tisuća eura vrijednoga EU projekta razvijaju hibridni sustav za korištenje obnovljivih izvora energije.

Sustav se razvija u sklopu EU projekta “Održiva prekogranična inicijativa za male obnovljive izvore energije” vrijednog 718.978 eura koji se provodi od kraja 2017. do početka 2020.

Riječ je o hibridnom sustavu koji koristi dvije vrste obnovljivih izvora energije – sunce i vjetar i koji bi građanima, jedinicama lokalne samouprave, obrtnicima i malim poduzetnicima trebao omogućiti da proizvode energiju, priopćilo je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Po završetku projekta, partneri će ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji budu zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te daljnju investiciju u obnovljive izvore energije.

Kako bi građanima omogućili da budu aktivni sudionici tržišta električnom energijom, tzv. proizvođači na mjestu potrošnje, DOOR izrađuje preporuke za donositelje odluka, a građane će educirati o mogućnostima financiranja takvih instalacija. Dosad su provedene radionice i prezentacije u Zagrebu, Banjoj Luci, Neumu, Osijeku, Zadru i Tuzli, a planirane su i radionice u Splitu, Mostaru i Sarajevu te okrugli stol u Zagrebu.

Kako se navodi u priopćenju, zbog specifičnih meteoroloških uvjeta (jake bure brzine veće od 100 km/h) u obje države partnerice, Hrvatskoj i BiH, pokazala se potreba za opremom koja može funkcionirati u takvim uvjetima, napose otpornim vjetroturbinama i nosivim čeličnim potkonstrukcijama.

Hibridni sustav, navode, sastoji se od vjetroturbine s vertikalnom osi snage do 1000 W i fotonaponskih panela ukupne snage do maksimalnih 2000 W. Napominju da snaga takve elektrane nije velika, ali se one mogu spajati u veće sustave za napajanje kućanstava te predstavljaju stabilniji izvor energije od same vjetroelektrane ili same sunčane fotonaponske elektrane.

Splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u projektu je zadužen za modeliranje i optimiranje različitih tipova vjetroturbina s vertikalnim osima za maksimalno iskorištavanje energije vjetra, a INTERA za razvoj tzv. elektroničkih invertera (izmjenjivača) potrebnih za pretvorbu energije prikupljene od Sunca i vjetra u izmjeničnu električnu energiju, odnosno napon. Prva, testna verzija mikroelektrane instalirana je i prošla je tehničke testove i testiranja na zahtjevne vremenske uvjete, navodi DOOR u priopćenju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Tvrtka Apple je prošlog mjeseca najavila da želi postati potpuno ugljično neutralna do 2030. godine.

Fizika

Termodinamika se bavi proučavanjem topline i energije. U njenom središtu su zakoni koji opisuju kako se energija kreće unutar sustava, bio da je riječ...

Svemir

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir, u sklopu nastojanja sve više subsaharskih afričkih država da razviju svemirske programe koji bi...

Tehnologija

Kad je profesor Akira Yoshino, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, ranih osamdesetih razvijao novu baterijsku tehnologiju u svojem laboratoriju nije ni slutio da će...