Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

FESB, INTERA i DOOR razvijaju inovativan sustav za korištenje obnovljivih izvora energije

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), INTERA Tehnološki park iz Mostara i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba u sklopu 700 tisuća eura vrijednoga EU projekta razvijaju hibridni sustav za korištenje obnovljivih izvora energije.

Sustav se razvija u sklopu EU projekta “Održiva prekogranična inicijativa za male obnovljive izvore energije” vrijednog 718.978 eura koji se provodi od kraja 2017. do početka 2020.

Riječ je o hibridnom sustavu koji koristi dvije vrste obnovljivih izvora energije – sunce i vjetar i koji bi građanima, jedinicama lokalne samouprave, obrtnicima i malim poduzetnicima trebao omogućiti da proizvode energiju, priopćilo je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Po završetku projekta, partneri će ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji budu zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te daljnju investiciju u obnovljive izvore energije.

Kako bi građanima omogućili da budu aktivni sudionici tržišta električnom energijom, tzv. proizvođači na mjestu potrošnje, DOOR izrađuje preporuke za donositelje odluka, a građane će educirati o mogućnostima financiranja takvih instalacija. Dosad su provedene radionice i prezentacije u Zagrebu, Banjoj Luci, Neumu, Osijeku, Zadru i Tuzli, a planirane su i radionice u Splitu, Mostaru i Sarajevu te okrugli stol u Zagrebu.

Kako se navodi u priopćenju, zbog specifičnih meteoroloških uvjeta (jake bure brzine veće od 100 km/h) u obje države partnerice, Hrvatskoj i BiH, pokazala se potreba za opremom koja može funkcionirati u takvim uvjetima, napose otpornim vjetroturbinama i nosivim čeličnim potkonstrukcijama.

Hibridni sustav, navode, sastoji se od vjetroturbine s vertikalnom osi snage do 1000 W i fotonaponskih panela ukupne snage do maksimalnih 2000 W. Napominju da snaga takve elektrane nije velika, ali se one mogu spajati u veće sustave za napajanje kućanstava te predstavljaju stabilniji izvor energije od same vjetroelektrane ili same sunčane fotonaponske elektrane.

Splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u projektu je zadužen za modeliranje i optimiranje različitih tipova vjetroturbina s vertikalnim osima za maksimalno iskorištavanje energije vjetra, a INTERA za razvoj tzv. elektroničkih invertera (izmjenjivača) potrebnih za pretvorbu energije prikupljene od Sunca i vjetra u izmjeničnu električnu energiju, odnosno napon. Prva, testna verzija mikroelektrane instalirana je i prošla je tehničke testove i testiranja na zahtjevne vremenske uvjete, navodi DOOR u priopćenju.

Možda će vas zanimati

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavio rezultate istraživanja biomolekula iz Jadranskog mora koje su pokazale visoku biološku aktivnost i potencijal za primjenu...

Znanost

Priča o svjetlosti u isto vrijeme djeluje tako očita, a njena je narav tako tajanstvena. Stiže na naš planet nakon brzog putovanja od Sunca,...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...