Connect with us

Znanost

Fizika

Fizika nogometa – ubačaj sa strane

Ubačaj sa strane (s aut-linije) se izvodi onda kada lopta izađe s područja nogometnog terena. Pravilno izvođenje auta podrazumijeva da igrač koristi obje ruke i da lopta mora krenuti iz položaja iza glave.

Ubacivanje sa strane predstavlja i moćno sredstvo da se postigne zgoditak. No, ključno je loptu ubaciti duboko u teren, u blizinu gola – i onda, potencijalno, kroz nekakvu akciju, ostvariti gol. Svi se slažu da je za takvo nešto potrebno ubaciti loptu pravom brzinom i pod određenim kutom.

Fizičari Nicholas Linthorne i David Everett su se upitali koliki je taj optimalni kut. Da bi ga otkrili, prvo su koristili video kameru s kojim su snimili igrača kako ubacuje loptu  pri različitim kutovima — od 10 do 60 stupnjeva. Nakon toga su upotrijebili poseban biomehanički softverski paket s kojim su izmjerili brzinu izbačaja lopte i precizan kut. Kombinirajući ove podatke s jednadžbom leta sfernog projektila, proračunali su da je optimalan kut ubačaja 30 stupnjeva.

Vjerojatno se sjećate kako su vas u školi poučavali kako će tijelo imati najdalji doseg ako ga izbacimo pod kutom od 45 stupnjeva… No ni ovo nije sve – istraživači su došli do zaključka kako će lopta odletjeti još koji metar dalje ako se izbaci s tzv “backspinom”, i pri nešto manjim kutovima od 30 stupnjeva.

Dvojica istraživača ističu kako se ova saznanja mogu iskoristiti za bilo koji sport koji uključuje ubacivanja lopte. Dodatno, Linthorne se sada posvetio traženju idealnog kuta  za postizanje gola.

Izvor: physicsworld.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh