Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Flippy – robot koji zna spremiti čak 19 recepata

Foto: Miso Robotics

Restorani brze hrane nikad nisu bili na glasu kao poslodavci koji pretjerano brinu o svojim radnicima i zapravo su na vrhu ljestvice kad je riječ o mijenjaju svog osoblja. Mnogim ljudima su takvi poslovi ipak posljednja slamka spasa, pa to što roboti dolaze na neka radna mjesta može utjecati na ionako nisku kvalitetu života radnika.

Pandemija koronavirusa uvela je robotizaciju na velika vrata, s obzirom da su roboti predstavljali manju opasnost jer ne mogu širiti virus. Mnogi restorani su bili zatvoreni dugo vremena, a gubicu su golemi.

Tvrtka Miso Robotics koja je još ranije predstavila robota naziva Flippy, već naveliko priča o tome da je jedini spas za restorane brze hrane automatizacija koja će ljudske radnike zamijeniti neorganskim elementima, piše Engadget.

Foto: Miso Robotics

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je potom predstavila novu napredniju verziju. Zahvaljujući novoj verziji, radnici će moći brže primati narudžbe, a tu su i opcije za efikasnije pripremanje hrane, poput dubinskih kamera uz pomoć kojih se prati unutrašnja temperatura namirnice koja se priprema. Među novitetima se našla i opcija koja pomaže da se hrana ne ohladi, pa robot zna da je za pripremu pomfrita potrebno tri minute, a za pripremu hamburgera deset, pa će pomfrit staviti u ulje sedam minuta nakon hamburgera.

Flippy je do sad naučio 19 recepata, od pripremi kobasica, do pečenja pilećeg bijelog mesa. U budućnosti se očekuje da će Flippy naučiti još puno novih recepata, budući da ima veliki kapacitet učenja. Robot je obučavan pomoću fotografija, pa je u sustav prvo otpremljeno tisuću fotografija na kojima je bila hrana u različitim fazama pripreme. Robot ja zatim na temelju otpremljenih snimaka učio o promjenama koje se događaju tijekom pečenja i kuhanja i te podatke kombinirao s onima koje dobiva od dubinskih kamera.

Roboti su zbog pandemije koronavirusa dobili na značaju jer su u takvim uvjetima sigurniji, a ostaje nam za vidjeti koliko će to u budućnosti promijeniti prehrambenu industriju.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

NASA je pokrenula Lunabotics Junior natjecanje za juniore gdje se od kreativnih K-12 učenika očekuje dizajniranje robota koji bi služio za kopanje na Mjesecu....

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...

Svemir

Kina je lansirala prototip robota težine 30 kilograma koji može skupljati i uništavati opasan otpad u svemiru. Uz to, robot NEO-01 može gledati duboko...

Svemir

Kad bi jednog dana ljudi ostali na Mjesecu neki duži period, svakako bi trebali razmotriti resurse koji će se nalaziti ispod površine, a jedan...