Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Flippy – robot koji zna spremiti čak 19 recepata

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je sad predstavila novu napredniju verziju.

Foto: Miso Robotics

Restorani brze hrane nikad nisu bili na glasu kao poslodavci koji pretjerano brinu o radnicima i zapravo su nadaleko poznati po tome što svoje osoblje vrlo često mijenjaju. Mnogim ljudima su takvi poslovi ipak posljednja slamka spasa, pa to što roboti dolaze na neka radna mjesta može utjecati na ionako nisku kvalitetu života radnika.

Nije iznenađenje da se od početka pandemije još intenzivnije razmišlja o robotizaciji, s obzirom na činjenicu da roboti ne šire viruse. Mnogi restorani u SAD-u su i dalje zatvoreni, a gubici su golemi, piše Engadget.

Tvrtka Miso Robotics koja je još ranije predstavila robota naziva Flippy, već naveliko priča o tome da je jedini spas za restorane brze hrane automatizacija koja će ljudske radnike zamijeniti neorganskim elementima.

Foto: Miso Robotics

Kad je tek predstavljen, robot Flippy je mogao samo okretati hamburgere tijekom pečenja, a tvrtka je sad predstavila novu napredniju verziju. Zahvaljujući novoj verziji, radnici će moći brže primati narudžbe, a tu su i opcije za efikasnije pripremanje hrane, poput dubinskih kamera uz pomoć kojih se prati unutrašnja temperatura namirnice koja se priprema. Među novitetima se našla i opcija koja pomaže da se hrana ne ohladi, pa robot zna da je za pripremu pomfrita potrebno tri minute, a za pripremu hamburgera deset, pa će pomfrit staviti u ulje sedam minuta nakon hamburgera.

Flippy je do sad naučio 19 recepata, od pripremi kobasica, do pečenja pilećeg bijelog mesa. U budućnosti se očekuje da će Flippy naučiti još puno novih recepata, budući da ima veliki kapacitet učenja. Robot je obučavan pomoću fotografija, pa je u sustav prvo otpremljeno tisuću fotografija na kojima je bila hrana u različitim fazama pripreme. Robot ja zatim na temelju otpremljenih snimaka učio o promjenama koje se događaju tijekom pečenja i kuhanja i te podatke kombinirao s onima koje dobiva od dubinskih kamera.

Roboti su zbog pandemije koronavirusa dobili na značaju jer su u takvim uvjetima sigurniji. Ostaje nam za vidjeti kako će to utjecati na prehrambenu, te druge industrije koje trpe zbog pandemije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Robotika

Jedan grad u Japanu rasporedio je nekoliko robota-vukova koji se kreću i zavijaju u nadi da će prestrašiti medvjede koji postaju sve veća prijetnja...

Robotika

Uz jedinstveno oponašanje facijalnih ekspresija, robot cijelo vrijeme oponaša i disanje, što ga čini još realističnijim