Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Fondacija Bill Gates izradila čip za kontracepciju na daljinsko upravljanje

Bill Gates, jedan od najpoznatijih milijardera na svijetu, opet je potvrdio da je nenadmašan vizionar te objavio izradu čipa za kontracepciju na daljinsko upravljanje koji bi mogao trajati do 16 godina.

microchip_2967897b

Čip za kontrolu zaćeća na daljinsko upravljanje (Image source: Bill Gates Foundation)

Ideja je nastala nakon što je Bill prije dvije godine posjetio Institut za tehnologiju u Massachusettsu – popularni MIT (eng. Massachusetts Institute of Tehnology), gdje se konzultirao s profesorom Robertom Langerom o postojanju načina da se kontrola zaćeća kontrolira pomoću daljinskog upravljanja. To bi žene poštedjelo neugodnosti odlaska u klinike na uklanjanje implatanta kontracepcije kada žele ostati trudne.

Langer je povezao Billovu Fondaciju s poduzećem MicroCHIPS u Massachusettsu koja ima licencu za proizvodnju čipova na daljinsko upravljanje. Otad je suradnja između te dvije kompanije vrlo aktivna i zauzeta razvijanjem tehnologije koja bi svjetlo dana mogla ugledati najranije 2018. godine, dok sigurnosni testovi počinju ove godine.

MIT tvrdi da bi implatant bio kodiran kako bi se zaštitila bežična razmjena podataka i održala sigurnost. Čip je veličine 20x20x7 mm, a zalihe hormona pohranjene su u 1,5 cm širok čip unutar uređaja. Taj mikročip sadržavat će najmanje dva desetljeća potrebnu zalihu hormona koji se inače koriste u kontracepciji i otpuštat će 30 mikrograma dnevno. Dnevna doza koju bi mikročip ispuštao je pod kontrolom malog električnog punjača koji rastapa ultratanku ovojnicu oko hormona. Čip za kontrolu zaćeća može se ugraditi u debelo meso stražnjice, nadlakticu ili trbušnu šupljinu.

 

screen-shot-2014-07-09-at-10-38-54-am

Kako funkcionira mikročip za kontrolu zećeća? (Image credits: Bill Gates Foundation)

S obzirom da ideja potječe od osobe koja je osmislila oralno cjepivo za steriliziranje štakora i cjepivo za komarce dobiveno genetičkim inženjeringom, te s obzirom da zbog same prirode čipa nije moguće dobiti pristanak svih pacijenata, primjetne i neprimjetne implikacije Gatesovog novog načina kontrole zaćeća zapravo je zapanjujuće otkriće.

Što vi mislite o ovome? Trebamo li biti zabrinuti? Smatrate li da je ovakva tehnologija pozitivna inovacija? Smatrate li da su moguće neke druge namjere iza proizvodnje ove tehnologije?

Izvor: CollectiveEvolution

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Zdravlje i Medicina

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.