Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Fotografija koja otkriva stvarnost klimatskih promjena

Ovu šokantnu i žalosnu fotografiju snimila je fotografkinja Kerstin Langenberger u Svalbardu.

11896034_1045109095501030_4991489562653432165_n

Fotografija koja je odjeknula u javnosti. Izgladnjela ženka polarnog medvjeda (Image credits: Kerstin Langenberger Photography)

Langerberger je željela dokazati da iako lokalni znanstvenici tvrde da je populacija polarnih medvjeda u Svalbardu stabilna, ona neprestano zapaža mršave i izgladnjele ženke: „Vidim kako se ledenjaci pomiču za desetke i stotine metara svake godine. Vidim da ledeni pokrov nestaje rekordnom brzinom. Da, vidjela sam polarne medvjede koji dobro izgledaju – no, vidjela sam i mrtve i izgladnjele medvjede. Medvjede koji hodaju obalom tražeći hranu, pokušavajući uloviti jelene, medvjede koji jedu ptičja jaja, mahovinu i morsku travu. Shvatila sam da su debeli polarni medvjedi gotovo isključivo mužjaci koji ostaju na ledenom pokrovu cijele godine. Ženke, s druge strane, odlaze na kopno kako bi okotile mlade i većinom su mršave. Kako se ledeni pokrov sve više i više povlači iz godine u godinu, one ‘zaglave’ na kopnu gdje nema mnogo hrane.”

Biolog Ian Bullock prije tri godine posjetio je Arktik i vidio nešto što ga je zaprepastilo – mršavu ženku polarnog medvjeda, koja skriva svoje mlado, kako se bori s mnogo većim, snažnijim mužjakom za hranu. Nije imala mnogo šanse, što samo dokazuje koliko je bila očajna. I on smatra da je to posljedica povlačenja ledenih kapa i ledenih santi koje polarni medvjedi koriste kao platforme za lov na tuljane. Madvjedi su osuđeni na manje područje i na veću konkurenciju.

„Bila je to najmršavija ženka koju sam ikad vidio. S njom je bilo samo jedno mladunče, što implicira da je drugo već izgubila. Ako se ne može hraniti, ne može ni dojiti mlado; kad joj je mlado gladno, još joj je teže efikasno se posvetiti lovu, a prema onom što sam vidio, i ona i mladunče su u opasnosti. Zbog toga je napala ječeg mužjaka s hranom. Bila je dovoljno gladna da toliko riskira”, kaže Bullock.

Pogledajte: Ženka polarnog medvjeda koja se bori za hranu

Još jedan žalostan slučaj izgladnjelog polarnog medvjeda pronađen je prije dvije godine, također u okolici Svalbarda na najsjevernijem dijelu Norveške. Norveški polarni institut je u travnju 2013. godine pronašao zdravog polarnog medvjeda te ga pregledao i čipirao. Međutim, životinja je spala na kost i kožu kad je grupa istraživača nabasala na njegovo truplo u kolovozu 2013.

„S obzirom na položaj trupla, medvjed je jednostavno pao od iznemoglosti i tako uginuo. Ne postoje nikakvi vanjski znakovi sala, te se sva težina medvjeda svela na nešto malo više od puke kosti i kože”, kaže stručnjak za polarne medvjede i profesor sa Sveučilišta Alberta, dr. Ian Stirling.

o-NORWEGIAN-POLAR-BEAR-DEAD-570

Izgladnjelo truplo polarnog medvjeda (Image credits: Ian Stirling)

Polarni medvjedi su ugrožene životinje jer se smatra da im se populacija smanjila za 30% unazad tri generacije (45 godina), prema rezultatima Međunarodne zajednice za očuvanje prirode (eng. The International Union for Conservation of Nature). Glavni uzrok je smanjivanje i nestajanje staništa uslijed klimatskih promjena.

Budućnost polarnih medvjeda nije baš svjetla. Međunarodna zajednica za očuvanje prirode kaže: „Globalne klimatske promjene su neprestana prijetnja staništu polarnih medvjeda. Posljednje procjene povlačenja morskog leda, njegove čvrstoće i vremena za koje će se dijelovi leda odvojiti od ledenog masiva, predviđaju dramatično smanjenje ledenog pokrova na moru u sljedećih 50 do 100 godina.”

Izvor: Facebook

7 komentara

7 Comments

 1. Josip von Paulić

  17 rujna, 2015 u 4:32 pm

  Pretužno. 🙁

 2. Miloloža Matej

  17 rujna, 2015 u 4:33 pm

  Jebemu ako vec vidis tako predivnu zivotinju da umire od gladi, pa ostavite im negdje hranu, ne vrijedi samo gledat i pisat o tome. Znam da se zivotinju ne smije odviknut od lova ali ako je zivotno ugrozena treba pomoci

 3. Davor Krizmanić

  17 rujna, 2015 u 4:39 pm

  Na Južnome polu pola snijega i leda VIŠE NEMA !!!!

  • Stanko Vincetic

   18 rujna, 2015 u 10:21 am

   Netočno! Na južnom polu se količina leda iz godine u godinu povećava već više od destljeća. Da se led topi topi se od zadnjeg ledenog doba pa tako i danas, a što je u stvari potpuno normalno. Mjenja se i klima što je isto prirodno. Mene će više brinuti kad se prestane topiti led jer to onda znači da stiže novo ledeno doba.

  • Davor Krizmanić

   18 rujna, 2015 u 4:23 pm

   Ma gledao obrazovnu emisiju na tv o klimatskim promjenama gdje su rekli da ondje pola više nema…

 4. Selko

  17 rujna, 2015 u 10:34 pm

  Ovo je pretužno:
  https://goo.gl/vQH0mE

 5. Mislava Dodig

  27 rujna, 2015 u 9:41 pm

  :((((

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Ekologija i okoliš

Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.

Klima

Znanstvenici upozoravaju da je topljenje leda na Grenlandu 15 puta intenzivnije u odnosu na prethodnu godinu.

Geografija i geologija

Trenutno je mapirana površina dvostruko veća od Australije, a preostala površina za mapiranje dvostruko je veća od Marsa.