Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Francuski buldog je pasmina koja ima najviše zdravstvenih problema

Jako popularni psi, ali…

francuski buldog

Francuski buldozi su jako popularni psi, jer su društveni i privrženi svojim vlasnicima. Maleni su pa su idealni za život u stanu. Međutim, stručnjaci s Royal Veterinary Collegea upozoravaju sve one koji razmišljaju o nabavi psa da francuski buldog ima mnogo zdravstvenih problema. Zbog tog razloga puno novca ćete morati potrošiti na veterinare.

Posljednjih godina francuski buldog je  postao jako tražena pasmina. Mnoge slavne osobe kao što su, primjerice, Beckhamovi na društvenim mrežama stalno objavljuju slike svojih ljubimaca. Samo u Velikoj Britaniji njihov broj se povećao za nevjerojatnih 7500% od 2003. godine.

U velikoj studiji znanstvenici su proučavali 2228 tih pasa te su došli do zaključka kako su podložni mnogim bolestima kao što su konjunktivitis, infekcije uha i proljevi. U usporedbi s drugim pasminama jako su podložni dermatitisu te problemima s dišnim putovima.

Glavni autor dr. Dan O’Neill kaže kako se vlasnici jako neugodno iznenade kada shvate koliko vremena moraju provesti u veterinarskoj ordinaciji. On također upozorava da zbog povećane potražnje beskrupulozni uzgajivači nastoje ostvariti sve veći profit.

Psi se često uzgajaju u lošim uvjetima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Zbog toga može doći i do pojave raznih bihevioralnih problema kao što je npr. agresija. “Vlasnici bi se trebali dobro raspitati o porijeklu štenaca”, naglašava O’Neil.

Očekuje se da će ove godine francuski buldog postati najpopularnija pasmina u Velikoj Britaniji. To mjesto je do sada pripadalo labradoru.

Sve više raste i crno tržište pa se krijumčare štenci iz drugih država koji koštaju 40 funti, a u Velikoj Britaniji se prodaju za 2000. Takvi štenci obično nisu cijepljeni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Ovakva nelegalna trgovina je postala isplativija od krijumčarenja droga i cigareta. Stoga stručnjaci upozoravaju sve one koji razmišljaju o kupnji francuskog buldoga da razmisle o kupnji neke druge pasmine ili da ga kupe kod provjerenog uzgajivača koji je član Kinološkog saveza.

Pročitajte i zanimljiv članak o tome kako psi razmišljaju i što oni stvarno misle o nama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

AR naočale za pse su proizvod tvrtke Command Sight, a kreirane su kako bi psi primali naredbe s udaljenosti.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tijekom nekoliko tisuća godina suživota s...

Arheologija i paleontologija

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina. Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili...

Oglašavanje