Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Francuski buldog je pasmina koja ima najviše zdravstvenih problema

Jako popularni psi, ali…

francuski buldog

Francuski buldozi su jako popularni psi, jer su društveni i privrženi svojim vlasnicima. Maleni su pa su idealni za život u stanu. Međutim, stručnjaci s Royal Veterinary Collegea upozoravaju sve one koji razmišljaju o nabavi psa da francuski buldog ima mnogo zdravstvenih problema. Zbog tog razloga puno novca ćete morati potrošiti na veterinare.

Posljednjih godina francuski buldog je  postao jako tražena pasmina. Mnoge slavne osobe kao što su, primjerice, Beckhamovi na društvenim mrežama stalno objavljuju slike svojih ljubimaca. Samo u Velikoj Britaniji njihov broj se povećao za nevjerojatnih 7500% od 2003. godine.

U velikoj studiji znanstvenici su proučavali 2228 tih pasa te su došli do zaključka kako su podložni mnogim bolestima kao što su konjunktivitis, infekcije uha i proljevi. U usporedbi s drugim pasminama jako su podložni dermatitisu te problemima s dišnim putovima.

Glavni autor dr. Dan O’Neill kaže kako se vlasnici jako neugodno iznenade kada shvate koliko vremena moraju provesti u veterinarskoj ordinaciji. On također upozorava da zbog povećane potražnje beskrupulozni uzgajivači nastoje ostvariti sve veći profit.

Psi se često uzgajaju u lošim uvjetima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Zbog toga može doći i do pojave raznih bihevioralnih problema kao što je npr. agresija. “Vlasnici bi se trebali dobro raspitati o porijeklu štenaca”, naglašava O’Neil.

Očekuje se da će ove godine francuski buldog postati najpopularnija pasmina u Velikoj Britaniji. To mjesto je do sada pripadalo labradoru.

Sve više raste i crno tržište pa se krijumčare štenci iz drugih država koji koštaju 40 funti, a u Velikoj Britaniji se prodaju za 2000. Takvi štenci obično nisu cijepljeni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Ovakva nelegalna trgovina je postala isplativija od krijumčarenja droga i cigareta. Stoga stručnjaci upozoravaju sve one koji razmišljaju o kupnji francuskog buldoga da razmisle o kupnji neke druge pasmine ili da ga kupe kod provjerenog uzgajivača koji je član Kinološkog saveza.

Pročitajte i zanimljiv članak o tome kako psi razmišljaju i što oni stvarno misle o nama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Već je puno puta potvrđeno antistresno djelovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodati, no moramo li s našim...

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike. Znanstvenici su,...

Znanstvenici su namjeravali utvrditi koliki je rizik od zaraze za čovjeka nekom psećom bolešću ako su psi i ljudi testirani istim aparatom za magnetsku...

Oglašavanje