Connect with us

Znanost

francuski buldog
Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Francuski buldog je pasmina koja ima najviše zdravstvenih problema

Jako popularni psi, ali…


Francuski buldozi su jako popularni psi, jer su društveni i privrženi svojim vlasnicima. Maleni su pa su idealni za život u stanu. Međutim, stručnjaci s Royal Veterinary Collegea upozoravaju sve one koji razmišljaju o nabavi psa da ova pasmina ima mnogo zdravstvenih problema. Zbog tog razloga puno novca ćete morati potrošiti na veterinare.

Posljednjih godina francuski buldog je  postao jako tražena pasmina. Mnoge slavne osobe kao što su, primjerice, Beckhamovi na društvenim mrežama stalno objavljuju slike svojih ljubimaca. Samo u Velikoj Britaniji njihov broj se povećao za nevjerojatnih 7500% od 2003. godine.

U velikoj studiji znanstvenici su proučavali 2228 tih pasa te su došli do zaključka kako su podložni mnogim bolestima kao što su konjunktivitis, infekcije uha i proljevi. U usporedbi s drugim pasminama jako su podložni dermatitisu te problemima s dišnim putovima.

Glavni autor dr. Dan O’Neill kaže kako se vlasnici jako neugodno iznenade kada shvate koliko vremena moraju provesti u veterinarskoj ordinaciji. On također upozorava da zbog povećane potražnje beskrupulozni uzgajivači nastoje ostvariti sve veći profit.

Psi se često uzgajaju u lošim uvjetima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Zbog toga može doći i do pojave raznih bihevioralnih problema kao što je npr. agresija. “Vlasnici bi se trebali dobro raspitati o porijeklu štenaca”, naglašava O’Neil.

Očekuje se da će ove godine francuski buldog postati najpopularnija pasmina u Velikoj Britaniji. To mjesto je do sada pripadalo labradoru.

Sve više raste i crno tržište pa se krijumčare štenci iz drugih država koji koštaju 40 funti, a u Velikoj Britaniji se prodaju za 2000. Takvi štenci obično nisu cijepljeni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Ovakva nelegalna trgovina je postala isplativija od krijumčarenja droga i cigareta. Stoga stručnjaci upozoravaju sve one koji razmišljaju o kupnji francuskog buldoga da razmisle o kupnji neke druge pasmine ili da ga kupe kod provjerenog uzgajivača koji je član Kinološkog saveza.

Tražili ste na googlu:

francuski buldog

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh