Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Francuski buldog je pasmina koja ima najviše zdravstvenih problema

Jako popularni psi, ali…

francuski buldog

Francuski buldozi su jako popularni psi, jer su društveni i privrženi svojim vlasnicima. Maleni su pa su idealni za život u stanu. Međutim, stručnjaci s Royal Veterinary Collegea upozoravaju sve one koji razmišljaju o nabavi psa da francuski buldog ima mnogo zdravstvenih problema. Zbog tog razloga puno novca ćete morati potrošiti na veterinare.

Posljednjih godina francuski buldog je  postao jako tražena pasmina. Mnoge slavne osobe kao što su, primjerice, Beckhamovi na društvenim mrežama stalno objavljuju slike svojih ljubimaca. Samo u Velikoj Britaniji njihov broj se povećao za nevjerojatnih 7500% od 2003. godine.

U velikoj studiji znanstvenici su proučavali 2228 tih pasa te su došli do zaključka kako su podložni mnogim bolestima kao što su konjunktivitis, infekcije uha i proljevi. U usporedbi s drugim pasminama jako su podložni dermatitisu te problemima s dišnim putovima.

Glavni autor dr. Dan O’Neill kaže kako se vlasnici jako neugodno iznenade kada shvate koliko vremena moraju provesti u veterinarskoj ordinaciji. On također upozorava da zbog povećane potražnje beskrupulozni uzgajivači nastoje ostvariti sve veći profit.

Psi se često uzgajaju u lošim uvjetima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Zbog toga može doći i do pojave raznih bihevioralnih problema kao što je npr. agresija. “Vlasnici bi se trebali dobro raspitati o porijeklu štenaca”, naglašava O’Neil.

Očekuje se da će ove godine francuski buldog postati najpopularnija pasmina u Velikoj Britaniji. To mjesto je do sada pripadalo labradoru.

Sve više raste i crno tržište pa se krijumčare štenci iz drugih država koji koštaju 40 funti, a u Velikoj Britaniji se prodaju za 2000. Takvi štenci obično nisu cijepljeni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Ovakva nelegalna trgovina je postala isplativija od krijumčarenja droga i cigareta. Stoga stručnjaci upozoravaju sve one koji razmišljaju o kupnji francuskog buldoga da razmisle o kupnji neke druge pasmine ili da ga kupe kod provjerenog uzgajivača koji je član Kinološkog saveza.

Pročitajte i zanimljiv članak o tome kako psi razmišljaju i što oni stvarno misle o nama.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Pojedina istraživanja pokazuju da psi posjeduju mentalno vrlo zahtjevnu sposobnost oponašanja onog što radimo, deset minuta nakon same radnje. Znanstvenici su prvi put ustanovili...

Društvene znanosti

Iako su dosad savjeti da šetajući svoje ljubimce možete upoznati nove ljude i socijalizirati se bile tek puke priče, istraživači sa sa sveučilišta u...

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...

Biljke i životinje

Igra „nevidljivom lopticom” nije zabavna kao što ste mislili. Svi znamo da psi mogu osjetiti naše emocije, sreću, tugu ili bijes, no sad je...