Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fukušima: Japan najavio da će kontaminiranu vodu pustiti u more

Foto: IAEA

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih zemalja i lokalnih ribara.

Službena potvrda ovog poteza, koji je uslijedio više od desetljeća nakon nuklearne katastrofe, zadat će veliki udarac ribarstvu u Fukušimi, koje se godinama protivi tom potezu.

Japanski premijer, Yoshihide Suga, rekao je na sastanku ministara u utorak da je vlada zaključila da ispuštanje vode u Tihi ocean predstavlja “najrealniju” opciju te da je to “neizbježno kako bi se postigao oporavak Fukušime”, prenosi The Guardian.

Spomenuta odluka trebala bi okončati višegodišnju svađu oko stotine tisuća tona vode, koja se, između ostalog, koristila za hlađenje atomskih postrojenja nakon katastrofe 2011. godine kad su tsunami i potres uništili nuklearnu elektranu.

Prema dostupnim podacima, kontaminirana voda će biti sveobuhvatno filtrirana, kako bi se uklonio najveći dio radioaktivnih izotopa, odnosno smanjio na dopuštenu razinu. Međutim, izotop tricij se ne može ukloniti iz vode, ali vladini dužnosnici tvrde da nije štetan u malim količinama.

Za skladištenje vode nadležna je tvrtka Tepco, a u ovom trenutku se u tankovima skladišti 1,25 milijuna tona vode iz Fukushime. Iz tvrtke su najavili da će kapaciteti skladištenja biti istrošeni 2022. godine. Puštanje kontaminirane vode u more će vrlo vjerojatno trajati godinama, a Međunarodna agencija za atomsku energiju je spomenuti prijedlog već odobrila.

Ovakva odluka je izazvala prosvjede ekoloških aktivista, ribara i poljoprivrednika iz tog područja. Osim toga, zabrinute su i susjedne države koje upozoravaju na ekološki i zdravstveni rizik takvog postupka.

Fukušima je nuklearna elektrana koja se nalazi na obali Pacifika, a katastrofa se dogodila 11. ožujka 2011. godine, kad je nuklearku pogodio tsunami visok 15 metara. Rashladni sustav je prestao raditi, a u tri od šest reaktora došlo je do topljenja jezgre reaktora. To je bila najveća nuklearna katastrofa nakon one u Černobilu 1986. godine.

1 komentar

1 komentar

  1. Bojan Kunstelj

    26 travnja, 2021 u 8:02 pm

    najavljuju to več godinama i polako ispuštaju radioaktivnu vodu.šta mislite zašto koraljni greben oko Australije odumire?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...

Znanost

Studija objavljena u akademskom časopisu Science pokazuje da su zaštićena morska područja (MPA), u kojima ribolov nije dopušten, korisna za riblji fond, ali i...

Biologija

Najnovije istraživanje multidisciplinarnog tima znanstvenika ukazuje na snažan utjecaj otvorenih požara na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihovogtaloženja u površinskom mikrosloju mora. S obzirom...

Možemo li zaista smršaviti ako pijemo puno vode? Jedna studija tvrdi da nam voda pomaže da manje jedemo. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal...

Oglašavanje