Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Fukušima: Japan najavio da će kontaminiranu vodu pustiti u more

Foto: IAEA

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih zemalja i lokalnih ribara.

Službena potvrda ovog poteza, koji je uslijedio više od desetljeća nakon nuklearne katastrofe, zadat će veliki udarac ribarstvu u Fukušimi, koje se godinama protivi tom potezu.

Japanski premijer, Yoshihide Suga, rekao je na sastanku ministara u utorak da je vlada zaključila da ispuštanje vode u Tihi ocean predstavlja “najrealniju” opciju te da je to “neizbježno kako bi se postigao oporavak Fukušime”, prenosi The Guardian.

Spomenuta odluka trebala bi okončati višegodišnju svađu oko stotine tisuća tona vode, koja se, između ostalog, koristila za hlađenje atomskih postrojenja nakon katastrofe 2011. godine kad su tsunami i potres uništili nuklearnu elektranu.

Prema dostupnim podacima, kontaminirana voda će biti sveobuhvatno filtrirana, kako bi se uklonio najveći dio radioaktivnih izotopa, odnosno smanjio na dopuštenu razinu. Međutim, izotop tricij se ne može ukloniti iz vode, ali vladini dužnosnici tvrde da nije štetan u malim količinama.

Za skladištenje vode nadležna je tvrtka Tepco, a u ovom trenutku se u tankovima skladišti 1,25 milijuna tona vode iz Fukushime. Iz tvrtke su najavili da će kapaciteti skladištenja biti istrošeni 2022. godine. Puštanje kontaminirane vode u more će vrlo vjerojatno trajati godinama, a Međunarodna agencija za atomsku energiju je spomenuti prijedlog već odobrila.

Ovakva odluka je izazvala prosvjede ekoloških aktivista, ribara i poljoprivrednika iz tog područja. Osim toga, zabrinute su i susjedne države koje upozoravaju na ekološki i zdravstveni rizik takvog postupka.

Fukušima je nuklearna elektrana koja se nalazi na obali Pacifika, a katastrofa se dogodila 11. ožujka 2011. godine, kad je nuklearku pogodio tsunami visok 15 metara. Rashladni sustav je prestao raditi, a u tri od šest reaktora došlo je do topljenja jezgre reaktora. To je bila najveća nuklearna katastrofa nakon one u Černobilu 1986. godine.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znate li da su marlini i atlantske jedriličarke prave zvijezde oceana? Ove ribe su brze kao munja i pravi su majstori lova. Predstavljamo vam...

Geografija i geologija

Afrika se postupno, ali neumitno razdvaja na dva dijela. U svijetu geologije, ovakvi procesi su izuzetno spori i traju milijunima godina, ali konačan ishod...

Biljke i životinje

U ožujku 2019. godine, prizor iz jugozapadnog dijela Australije šokirao je svjetsku javnost. Dvanaest kitova ubojica odlučno je napalo jednog od najvećih stanovnika našeg...

Klima

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s NASA Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni, SAD, a u kojem je sudjelovao i dr. sc. Ivica Vilibić s...