Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Gdje se nalazi granica svemira?

Foto: klpressing.com

Kad netko upita gdje se nalazi svemir, prilično je teško odgovoriti na takvo pitanje. Upiremo prstom u nebo pokazujući Sunce i zvijezde, pokušavajući odgovoriti na pitanje koje, zapravo, ne razumijemo u potpunosti.

Gdje počinje svemir?

Točno objašnjenje ne postoji; ukoliko pitate kakvog astronoma za točnu definiciju svemira i gdje on počinje, a gdje završava, vjerojatno nećete dobiti cjelovit odgovor. No kako odrediti je li neki pilot astronaut ili nije? Kako znati je li naša letjelica svemirski brod ili pak nešto drugo?

Jurij Gagarin prvi je čovjek koji je prešao Karmanovu liniju (Foto: pics-about.space)

Jurij Gagarin prvi je čovjek koji je prešao Karmanovu liniju (Foto: pics-about.space)

Nakon velikog broja prijedloga, FAI (Federation Aeronautique Internationale – Međunarodna zrakoplovna organizacija), prihvatila je prijedlog kojeg je iznio američki znanstvenik mađarskog porijekla, Theodore von Kármán, koji je izračunao kako se granica između atmosfere i svemira nalazi 100 km iznad razine mora. Njemu u čast, ta se granica danas zove Kármánova linija.

Važno je razumjeti da ona ne predstavlja nikakvu fizičku granicu, jer se atmosfera zapravo proteže još tisućama kilometara daleko, no svakim je kilometrom sve rjeđa, a na otprilike stotinu kilometara nadmorske visine atmosfera postaje prerijetka da bi zrakoplovi mogli letjeti.

Potrebno je napomenuti kako postoje dvije definicije za granicu svemira: prva je već istaknuta Karmanova linija, a koju podržava FAI, a druga je definicija Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), koja granicom svemira smatra nadmorsku visinu od 80,47 km (50 milja).

Tko je prvi prešao Kármánovu liniju?

Sputnjik se često uzima zdravo za gotovo kao prvi umjetni objekt u svemiru, odnosno prvi objekt koji je prešao granicu svemira, no to nije točno.

Sputnjik je prvi umjetni satelit koji je dospio u Zemljinu orbitu; definicija riječi “satelit” kaže da je to tijelo koje orbitira oko nekog drugog tijela, bilo da je prirodnog ili umjetnog porijekla. Da bi neko tijelo dospjelo u svemir ne mora nužno doseći orbitu, dovoljno je da prijeđe granicu svemira.

Kako to povijest zorno pokazuje, za velika znanstvena postignuća – nažalost – potreban je rat. Nacistička Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata ulagala je golema sredstva u razvoj novih oružja, a jedno od takvih bila je raketa V-2, što predstavlja skraćenicu za Vergeltungswaffe-2 (njem.: oružje osvete). V-2 bila je prvi balistički projektil na svijetu, razvijen s ciljem bombardiranja savezničkih gradova i vojnih baza.

Tijekom probnog lansiranja u listopadu 1942. godine raketa je dosegnula visinu od 97 kilometara, čime je gotovo prijeđena granica svemira. Početkom 1944. godine ta je udaljenost udvostručena: dosegnuta je visina od 189 kilometara, a V-2 barem u tih nekoliko minuta leta nije bila zloglasno oružje nego pionir u osvajanju svemira, koji je zauzeo počasno mjesto kao prvi ljudskom rukom izrađen predmet koji je dospio u svemir.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...