Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Genom mušice može se promijeniti u samo jednom danu

Ljudi najčešće razmišljaju o genetskim promjenama kao sporom procesu koji se događa tijekom generacija. No, istraživanje objavljeno u lipnju pokazuje da se organizam može prilagoditi temperaturnim promjenama u roku od nekoliko dana na način da preoblikuju svoje genome.

Voćna mušica (Credit: Wikimedia))

Voćna mušica (Credit: Wikimedia))

Znanstvenici u sjevernoj Španjolskoj pratili su populacije Drosophile subobscura (vrsta muhe) te uočili reverzibilne promjene u učestalosti genetskih mutacija, ili „kromosomske inverzije” u genomu muha.  U osnovi, dijelovi kromosoma okrenuli su se naopako s godišnjim dobima, kako se vrijeme mijenja iz vrućeg u hladno.

U travnju 2011. godine, kada je toplinski val pogodio zapadnu Europu, mnoge muhe su i dalje imale svoj „zimski genom”. No, ubrzo su se promijenile na ljetnu varijantu.

Tim još uvijek ne razumije genetski mehanizam koji je odgovoran za učinak, ali autor studije i evolucijski biolog Francisco Rodriguez-Trelles napominje: „Muhe nose „ljetne” inverzije kako bi se nosile s valom topline, a u to vrijeme proizvode i pet puta više potomaka nego što bi to činile u običnoj godini.”

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh