Connect with us

Znanost

Geolozi proučavali uzorke dijamanta i došli do nevjerojatnog otkrića

Foto: Pixabay

Geografija i geologija

Geolozi proučavali uzorke dijamanta i došli do nevjerojatnog otkrića

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija studija kanadskih znanstvenika.

Istraživači sa Sveučilišta Britanska Kolumbija (UBC) otkrili su to tijekom proučavanja uzoraka dijamanata s najvećeg kanadskog otoka Baffin i tom prilikom su identificirali novi dio drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Sjevernoatlantski kraton, koji se kretao od Škotske do Sjeverne Amerike i razbio se prije 150 milijuna godina, prenio je CNN.

Znanstvenici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju “mineralni potpis” prikazan u drugim dijelovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgru kontinenta.

Geolog Maya Kopylova s UBC i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom priopćenju da je mineralni sastav drugih dijelova Sjevernoatlantskog kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susjedni drevni kratoni u Sjevernoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo “kao pronalazak nestalog djela slagalice”.

Kako se navodi, dok su prethodne procjene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile temeljene na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stijene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

Nastavi čitati

Život je crtež bez gumice za brisanje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh