Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Google pokreće igru za Android koja se odvija u stvarnom svijetu

Bilo je samo pitanje vremena kad će virtualni svijet konačno učiniti odlučujući korak prema onom fizičkom, a sudeći prema informacijama iz Googlea, taj trenutak je došao.

Naime, iz američkog tehnološkog giganta najavili su pokretanje MMORPG-a (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) za Android uređaje. Ne bi to bilo ništa posebno da se igra dijelom ne odvija u fizičkom svijetu, i to na način koji će nadmašiti sve postojeće igre temeljene na tzv. proširenoj stvarnosti, piše Geekosystem. Igra o kojoj je riječ zove se Ingress (u prijevodu, “ulaz” ) i prema trenutnim informacijama, ova neobična igra trebala bi ljubitelje virtualne zabave izvući iz udobnih stolica i natjerati ih da zadatke obavljaju šećući gradom.

Na samom početku, igrač će moći odabrati jednu od dvije strane – Pokret Otpora ili Prosvijećene. Na službenoj stranici igre piše kako je radnja bazirana na „misterioznoj energiji“ koja je otkrivena u Europi i dvije se strane bore oko načina na koji bi trebala biti korištena. Pokret Otpora, kao što i samo ime sugerira, protivi se bilo kakvoj uporabi misteriozne energije, dok su Prosvijećeni njome apsolutno oduševljeni i ne mogu dočekati da se malo poigraju s novootvorenim mogućnostima. Kojem ćete se timu pridružiti ovisi ponajviše o tome kako ćete reagirati u trenutcima kada se prvi put susretnete s tajnovitom energijom. Ukoliko vam je znanost uistinu pri srcu, ne sumnjamo da ćete uskoro prčkati po misterioznim silama koje vas okružuju.

Budući da je sama igra još uvijek u zatvorenoj beta fazi, ekipa s portala Geekosystem nije ju uspjela iskušati (na službenoj stranici Ingress.com možete zatražiti status beta testera, ali ne očekujte brz odgovor). Detalji oko same igre u ovom trenutku su tako prilični misterij, no na stranici nianticproject.com objavljeno je mnoštvo videa i slika koji su, izgledno je, povezani s Ingressom. Iako je iz videa teško zaključiti bilo što o detaljima same igre, stranica je dizajnirana kao detektivski notes lika pod imenom P. A. Chapeau, koji sudjeluje u istraživanju misteriozne energije i nečega pod nazivom The Niantic Project.

Iako igre bazirane na tzv. proširenoj stvarnosti već postoje, jasno je kako Google s Ingressom stvari želi podignuti na jednu sasvim novu razinu. Primjerice, igre poput Parallel Kingdoma  ili Shadow Citiesa također imaju ukomponirane elemente proširene stvarnosti, ali kako sada stvari stoje, Ingress bi ih mogao u potpunosti zasjeniti količinom i načinom na koje će stvari iz stvarnog svijeta ukomponirati u virtualnu igru. Naravno, sve ove pretpostavke temelje se na reklamnim videima koji gotovo da i ne prikazuju stvarni gameplay pa ostaje upitno kako će izgledati konačan proizvod.

Za sada, možemo reći da djeluje obećavajuće. Iz kratkih trailera vidljivo je da je većina misteriozne energije smještena u skulpturama i umjetničkim instalacijama na javnim površinama. Ako ništa drugo, Ingress bi ljubitelje igrica mogao natjerati da izađu iz kuće i prošetaju gradom.

Kako Google reklamira Ingress pogledajte na Youtube videu:

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Tehnologija

Alphabet Inc’s Google objavio je da je ostvario »kvantnu nadmoć« svojim kvantnim računalom koje je u nekoliko minuta riješilo složeni problem za koji bi...

Biljke i životinje

Ne samo da nauče pravila, nego sami razvijaju strategije i taktike

Tehnologija

Još od izuma računala, programeri rade s nizom nula i jedinica te stvaraju moderan svijet izravnom ili neizravnom manipulacijom binarnih računalnih bitova koji se...