Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Gravitacijski valovi detektirani i po drugi put

Samo nekoliko mjeseci nakon što su znanstvenici po prvi put detektirali gravitacijske valove, to im je opet pošlo za rukom. Podsjetimo, ove do sad neuhvatljive valove u veljači su registrirali znanstvenici u sklopu američkog projekta LIGO, divovskog sustava sastavljenog od dva detektora, od kojih je jedan smješten u Louisiani, a drugi u saveznoj državi Washington.

Baš kao u prvom slučaju, ekipa iz LIGO-a i ovaj je put detektirala valove nastale spajanjem dvije crne rupe. Navedeni sudar dogodio se na udaljenosti od 1.4 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, tvoreći izboj gravitacijskih valova u trajanju od nekoliko sekundi, a što je duže u odnosu na izboj iz veljače, koji je trajao tek pola sekunde.

Prema sada dostupnim podacima, crne rupe koje su sudjelovale u sudaru nastale su implozijom zvijezda, upola manje mase od objekata koji su sudjelovali u sudaru registriranom u veljači. Podsjetimo, tada je registrirano spajanje crnih rupa s masama oko 30 puta većima od one našeg Sunca, dok se za objekte koji su sudjelovali u nedavno detektiranom sudaru procjenjuje da su imali mase od 8 do 14 puta veće od našeg Sunca.

Štoviše, utvrđena je i rotacija jedne od crnih rupa, a što je prvi fizički dokaz kako se crne rupe uistinu vrte. Iz podataka prikupljenih 26. prosinca prošle godine može se iščitati zadnjih 27 rotacija navedene, a prije sudara s drugom crnom rupom. Kao rezultat sudara nastala je nova crna rupa, s masom 21 puta većom od one Sunčeve, a što je značajno veći objekt od crnih rupa koje nastaju urušavanjem zvijezda.

Za kraj spomenimo, kako je u tijeku analiza i trećeg potencijalnog izboja, a na temelju podataka prikupljenih u listopadu prošle godine.

Izvor: LIGO

Možda će vas zanimati

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Svemir

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Svemir

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1...

Svemir

Znate li što je crna rupa? Mnogoj djeci zanimljiv je koncept crne rupe, odnosno crne jame, stog pitaju razna pitanja na koja ponekad ni...