Connect with us

Znanost

FOTO: World Science Festival / YouTube

Fizika

Gravitacijski valovi detektirani i po drugi put

Samo nekoliko mjeseci nakon što su znanstvenici po prvi put detektirali gravitacijske valove, to im je opet pošlo za rukom. Podsjetimo, ove do sad neuhvatljive valove u veljači su registrirali znanstvenici u sklopu američkog projekta LIGO, divovskog sustava sastavljenog od dva detektora, od kojih je jedan smješten u Louisiani, a drugi u saveznoj državi Washington.

Baš kao u prvom slučaju, ekipa iz LIGO-a i ovaj je put detektirala valove nastale spajanjem dvije crne rupe. Navedeni sudar dogodio se na udaljenosti od 1.4 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, tvoreći izboj gravitacijskih valova u trajanju od nekoliko sekundi, a što je duže u odnosu na izboj iz veljače, koji je trajao tek pola sekunde.

Prema sada dostupnim podacima, crne rupe koje su sudjelovale u sudaru nastale su implozijom zvijezda, upola manje mase od objekata koji su sudjelovali u sudaru registriranom u veljači. Podsjetimo, tada je registrirano spajanje crnih rupa s masama oko 30 puta većima od one našeg Sunca, dok se za objekte koji su sudjelovali u nedavno detektiranom sudaru procjenjuje da su imali mase od 8 do 14 puta veće od našeg Sunca.

Štoviše, utvrđena je i rotacija jedne od crnih rupa, a što je prvi fizički dokaz kako se crne rupe uistinu vrte. Iz podataka prikupljenih 26. prosinca prošle godine može se iščitati zadnjih 27 rotacija navedene, a prije sudara s drugom crnom rupom. Kao rezultat sudara nastala je nova crna rupa, s masom 21 puta većom od one Sunčeve, a što je značajno veći objekt od crnih rupa koje nastaju urušavanjem zvijezda.

Za kraj spomenimo, kako je u tijeku analiza i trećeg potencijalnog izboja, a na temelju podataka prikupljenih u listopadu prošle godine.

Izvor: LIGO

Tražili ste na googlu:

crne rupe slike

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

12 komentara

12 Comments

 1. Ana Almendra No

  lipanj 17, 2016 kod 9:19 pm

  Zasto ovo ne lajkamo 🙂

 2. Ahmed Sadikovic

  lipanj 17, 2016 kod 9:22 pm

  Dosta kasnite

 3. Darko Kezić

  lipanj 17, 2016 kod 9:31 pm

  Ma dajte, ko bi u to povjerovao

 4. Ivan Tadic

  lipanj 17, 2016 kod 10:15 pm

  Sa ovim se Tesla ne bi slozio. 😉

 5. Mihael Simunovic

  lipanj 18, 2016 kod 2:54 am

  e sad mogu mirno spavati baš su me jebali ti valovi

  • Matija Tomas

   lipanj 18, 2016 kod 11:48 am

   onda dislajkajte stranicu geek.hr/znanost i spavajte mirno. To je najvece otkrice u znanosti u 2016.toj godini a i dosta prije toga. mozda ce dovesti do neceg novog sto bi pomoglo ljudima u otkrivanju drugih stvari. isto tak ljude nije bilo briga za radiovalove kao i vas sad za gravitacijske ali danas svi uredno gledaju tv, koriste internet i slusaju radio. da nije toga otkrica nebi nista od toga postojalo.

  • Mihael Simunovic

   lipanj 18, 2016 kod 12:40 pm

   to je toliko važno isto kao kad kažu da na 1000 svjetlosnih godina postoji planet pogodan za život kake to svrhe otkriće ima . Ili neka objasne kakva je tu korist za nas zemljane praktično što nam to donosi, volim znanost ali kada jasno objasne korist koju ljudi imaju od tog otkrića

 6. Vazda.ba

  lipanj 18, 2016 kod 4:04 pm

  Ovo je meni kul samo naprijed 😀

 7. Slavko Prtenjaca

  lipanj 18, 2016 kod 4:31 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh