Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Hidroenergija u Norveškoj

Radom hidroelektrana dobiva se oko 19 posto svjetske energije. Samo u Norveškoj se, primjerice, 99 posto ukupne električne energije dobiva iz vode. Norveška je važan proizvođač hidroenergije za svoje, ali i za svjetske potrebe. Količina energije proizvedene u Norveškoj najveća je u Europi – godišnje proizvede 120 TWh, a prate ju Švedska i Francuska s proizvedenih 65 TWh godišnje.

hidroelektrana-norveska

Oko 86 posto električne energije dobivene iz obnovljivih izvora dobiva se iz vode, a Norveška praksa u pogledu hidroenergije ima vrlo velik globalni učinak. To obuhvaća područja poput hidrologije, konstrukcije, okoliša, civilnog inženjeringa i elektronike.

Hidroenergija je ključna za Norvešku, a trenutne aktivnosti na tom području uključuju obnavljanje i unaprjeđivanje postojećih postrojenja te gradnju manjih postrojenja. U nadolazećim danima hidroenergija će postati sve važnija za stabilizaciju sustava dobivanja energije iz obnovljivih izvora poput vjetra ili sunca.

Postoji velik potencijal za izgradnju novih postrojenja hidroelektrana diljem svijeta – procjenjuje se da je iskorišteno tek između 25 i 30 posto svih ekonomski isplativih postrojenja. Kako sve više raste važnost klimatskih faktora u proizvodnji energije, stručnjaci smatraju da će rasti i važnost hidroenergije budući da ne pridonosi emisiji stakleničkih plinova.

SINTEF i NTNU provode studije kojima analiziraju aktivnosti vezane za hidroenergiju. Hidoenergetski laboratorij upravlja turbinama, razvija nove dizajne i produžava životni vijek turbina izloženima eroziji pijeska. Department of Geology and Mineral Resources Engineering zadužen je za planiranje i funkcioniranje tunela. U Hidrauličkom se laboratoriju provode istraživanja vezana za inženjering rijeka, dovod i transport vode te sigurnost brana, a previđaju se i dotoci vode, kao i funkcioniranje i planiranje postrojenja. S brojnim lokalnim i stranim partnerima na području vodene ekologije, NTNU i SINTEF posjeduju veliku kompetentnost u evaluaciji efekta hidroelektrana na okoliš.

Udruživanjem različitih istraživačkih kompanija u Norveškoj kao što su NTNU, SINTEF i NINA, nastao je i Centar za okolišni dizajn i obnovljivu energiju, a financira ga norveški Research Council. U sljedećih osam godina, centar bi trebao postati ključno mjesto za proučavanje utjecaja na okoliš te budućeg dizajna hidroelektrana u Norveškoj.

Izvor: RenewablePowerNews

10 komentara

10 Comments

 1. Ivan Kalinić

  24 travnja, 2013 u 11:58 am

  Buduci da im je zemlja najbogatija vodom u europi, ne mogu reci da me to cudi.

 2. Znanost.com

  24 travnja, 2013 u 12:02 pm

  kada se gleda odnos količine vode u odnosu na teritorij, Hrvatska je prva u Europi, a treća u svijetu, a ako se uzima u obzir odnos broja stanovnika i količine vode, tada je Hrvatska treća u Europi, a 28. u svijetu.

 3. Mirko Jankovic

  24 travnja, 2013 u 12:02 pm

  Tako cemo i mi 2114 🙂

 4. Jomi Jomz Joms

  24 travnja, 2013 u 12:04 pm

  švedska svoje energetske planove napaja iz recikliranog otpada,zbog čega im je ponestalo smeća,pa ga uvoze iz norveške

 5. Никола Ђикић

  24 travnja, 2013 u 12:07 pm

  Пријатељу, а да га мало не претера? 😀

 6. Dea Andrea

  24 travnja, 2013 u 12:15 pm

  Bravo Norveška!!
  Da se barem od loših poteza političara može stvarati struja bili bi prvi u Europi ali i u svijetu..

 7. Branislav Mihaljev

  24 travnja, 2013 u 12:15 pm

  Paa… verovatno imaju dovoljno reka za to. Pare da naprave hidro-elektrane nisu problem.

 8. Denis Islamovic

  24 travnja, 2013 u 1:41 pm

  I u bosni se prave vjetrenjace… Traze se pusaci da pusu…

 9. Dino Alberini

  24 travnja, 2013 u 2:40 pm

  Nije stvar samo u količini vode nego i u potencijalnoj energiji koju ta voda ima. Ne možemo se po tome uspoređivati sa Norveškom.

 10. Darko Matuško

  24 travnja, 2013 u 10:15 pm

  Malo rijeka imaju pa im je to problem.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

"Izgubiti pojam o vremenu" više neće biti samo fraza

Bit će to cijeli umjetni otok koji će proraditi do 2027. godine

Kostarika je možda mala zemlja, ali cilja visoko kada je riječ o čistoj energiji. U 2015. godini je 100 posto svoje električne energije dobivala...

Na otoku Svalbard koji pripada Kraljevini Norveškoj, otvorena je “Doomsday Vault” knjižnica u kojoj će se u digitalnom obliku čuvati najvažnije knjige na svijetu....

Oglašavanje