Kulinarsko-umjetnički ekperiment je dokazao da glazba itekako utječe na dozrijevanje sira. Mjesto radnje je, dakako, Švicarska.
Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi, naime, trebalo bi pojačati njegov okus, objavili su švicarski znanstvenici.
Devet kolutova ementalera koji teže svaki po 10 kilograma prošlog rujna je tako smješteno u zasebne drvene kutije. Tada su Švicarci krenuli s testiranjem utjecaja glazbe na njihov miris i okus.
Pet kolutova je neprestano izlagano glazbi iz Mozartove Čarobne frule te Led Zeppelinovom rock klasiku Stairway to Heaven. Našli su se tu i hip hop snimka We Got it From Here grupe A Tribe Called Quest, Vrilov tehno UV, ali i Monolith Yelloa.
Tri koluta sira su izlagana kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije. Zadnji kolut je, pak, bio prepušten uživanju u tišini.
“Uočene su prilično primjetne razlike u intenzitetu okusa i mirisa”, objavili su znanstvenici s bernskog sveučilišta umjetnosti. Pozvali se na kulinarski žiri koji je testirao sve uzorke.
“Najbolje je ocijenjen uzorak koji je bio izložen hip hopu u smislu voćne note. On je bio i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa”.
Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy ispričao je medijima kako su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.
Proizvođač sireva Beat Wampfler rekao je kako je analiza uzoraka provedena čak dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki.
Sljedeća faza je planirano izlaganje pet do deset sireva hip hopu i opet onda testiranje utjecaja te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.