Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Na miris i okus sira od glazbe najbolje utječe – hip hop

Mozart nije imao šanse

Kulinarsko-umjetnički ekperiment je dokazao da glazba itekako utječe na dozrijevanje sira. Mjesto radnje je, dakako, Švicarska.

Izlaganje sireva neprekidnoj glazbi, naime, trebalo bi pojačati njegov okus, objavili su švicarski znanstvenici.

Devet kolutova ementalera koji teže svaki po 10 kilograma prošlog rujna je tako smješteno u zasebne drvene kutije. Tada su Švicarci krenuli s testiranjem utjecaja glazbe na njihov miris i okus.

Foto: Fabrice Coffrini

Pet kolutova je neprestano izlagano glazbi iz Mozartove Čarobne frule te Led Zeppelinovom rock klasiku Stairway to Heaven. Našli su se tu i hip hop snimka We Got it From Here grupe A Tribe Called Quest, Vrilov tehno UV, ali i Monolith Yelloa.

Tri koluta sira su izlagana kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije. Zadnji kolut je, pak, bio prepušten uživanju u tišini.

“Uočene su prilično primjetne razlike u intenzitetu okusa i mirisa”, objavili su znanstvenici s bernskog sveučilišta umjetnosti. Pozvali se na kulinarski žiri koji je testirao sve uzorke.

“Najbolje je ocijenjen uzorak koji je bio izložen hip hopu u smislu voćne note. On je bio i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa”.

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy ispričao je medijima kako su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.

Proizvođač sireva Beat Wampfler rekao je kako je analiza uzoraka provedena čak dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki.

Sljedeća faza je planirano izlaganje pet do deset sireva hip hopu i opet onda testiranje utjecaja te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak osjetila okusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Psihologija

Znanstvenici iz Innsbrucka su obuhvatili više od tisuću odraslih osoba u studiji kako bi istražili njihove preferencije u hrani i okusima. Sudionici su radili...

Neuroznanost

Nezdrava hrana aktivira “zonu nagrađivanja” u mozgu, gdje djeluju droge i alkohol. Svaki put kad jedete šećer mozak oslobađa hormon sreće dopamin i osjećate...

Oglašavanje