Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Hitni porod: što učiniti ako morate roditi sami

Foto: Unsplash/freestocks

Zabrinuti ste da ćete se poroditi kada budete sami i da nećete stići u bolnicu? Iako su izgledi za to vrlo mali, korisno je znati sve što trebate učiniti.

Kako vam se bude bližio termin, tako ćete biti sve uzbuđeniji – i, ako ste poput mnogih mama, također prepuni pitanja koji počinju sa: “što ako.” Kao: Što ako krene porod i ne stignem do bolnice? Iako je taj scenarij uobičajen u sapunicama, samo oko dvije od 1.000 žena završi s neplaniranim rođenjem u kući. No, da biste se opustile, obratite pozornost na ove  jednostavne upute za hitni porod kod kuće:

Procijenite situaciju

Kako ćete znati hoće li dijete brzo doći i da nećete stići u bolnicu? Porod svake žene je drugačiji, ako imate jake, duge, česte kontrakcije  (koje se obično javljaju u razmacima manjim od pet minuta), i / ili ako imate snažan nagon da tiskate, doživljavate znakove da je porod neizbježan.

Pozovite hitnu

Zvuči očito, ali u svom tom uzbuđenju (beba je na putu!), ne želite zaboraviti medicinske stručnjake. Kada ih dobijete na liniji, zamolite ih da nazovu i vašeg liječnika. Većina dispečera je također obučena o tome kako da vas navodi kroz osnovne korake kućnog poroda, pa ako je moguće, stavite ih na zvučnik. I otključajte vrata tako da njihovi djelatnici mogu lako ući, jer vi nećete biti u stanju to učiniti kasnije.

Ostanite mirni i znajte da je to prirodno

Dok se neplanirani porod kod kuće može činiti zastrašujućim, pokušajte se držati smireno i zapamtite: Vaše tijelo zna kako to učiniti! Za početak, ako ste zabrinuti da će se beba izaći na noge (ili stražnjicu), shvatite da bebe koje dolaze brzo obično ne naiđu na te probleme jer su smještene u idealnom položaju prema dolje. Također imajte na umu da su rađanja kod kuće iznenađujuće česta u ruralnim područjima, pa čak i u razvijenim zemljama kao što je Nizozemska, gdje se oko 13 posto beba rađa kod kuće. Zapravo, jedna studija iz Nizozemske iz 2013. otkrila je da su planirani porođaji kod kuće zapravo sigurniji za majke, djelomično zato što su žene kod kuće trpjele manje nepotrebnih medicinskih intervencija.

Pokušajte stvoriti ugodnu atmosferu

Operite ruke i vaginalno područje sapunom, ili koristite maramice ili dezinfekciju ruku. Uhvatite kantu s toplom vodom i barem četiri čista ručnika koje možete koristiti za brisanje djeteta i održavanje topline. Iako bi vaš prvi impuls mogao biti ležanje u kadi kako biste izbjegli neuredno čišćenje, to neće biti ugodno niti lako dostupno djelatnicima Hitne pomoći. Umjesto toga,postavite čiste plahte, ručnike ili vodootporni pokrov kao što je plastična vrećica ili zavjesa za tuširanje preko kreveta ili na tepihu na podu. Najbolja pozicija je ono što je najudobnije; međutim, ako ste sami i trebate leći, pokušajte se poduprijeti hrpom jastuka.

Oduprite se porivu tiskanje- sve dok možete

Kada beba dolazi neočekivano, bolje je ne tiskati, jer možete riskirati da dijete brzo iziđe i ošteti vaše osjetljivo tkivo.  Kada glava vaše bebe postane vidljiva, nježno pritisnite ruke na vaš perineum (područje između vagine i anusa) kako bi spriječili da glava iskoči prebrzo. Nemojte vući, pustite da dijete izlazi postupno

Što učiniti kad je beba vani

Kako bi se izlila amnionska tekućina i potaknuli prvi udisaj, obrišite djetetova usta i nos.

Danas većina liječnika ne koristi aspirator jer nije neophodno: Većina beba će početi disati sama bez ikakve intervencije ili stimulacije, a samo 1 posto zahtijeva napredne metode reanimacije. U rijetkim slučajevima kada je vaša beba među onima kojima je potrebna pomoć, prstima izvucite usta, a zatim dajte dva brza i iznimno nježna nadima zraka u usta i nos.

Kada beba mirno diše sama, usmjerite usta do bradavice kako biste započeli dojenje. To će potaknuti vaše tijelo na oslobađanje više oksitocina, hormona koji će uzrokovati da se vaša maternica dodatno kontrahira, tako da bi trebala sama izbaciti posteljicu u rasponu od pet do 30 minuta ili više. (Neke žene su iznenađene kad otkriju da porod ne prestaje nakon što dijete izađe).

Nemojte rezati ili vezati pupčanu vrpcu

Samo rezanje vrpce na sterilan način može biti teško – tako da možete izložiti bebu infekciji. Plus u vrijeme rođenja, oko 30 posto krvi vaše bebe je još uvijek u posteljici, što mu može dati 2 do 5  minuta kisika.Dakle, s pričvršćenom vrpcom, zamotajte posteljicu u čist ručnik podignut iznad razine djeteta, ako je moguće, i pričekajte djelatnike hitne koji će vrpci rezati na sterilan način.

Zaključak:

Vaše tijelo i dijete mogu učiniti mnogo više nego što mislite!

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...