Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Hoće li podjela na tri nove vrste spasiti spore lorise?

Otrovni primat s dva jezika čini se sigurnim od trgovaca kućnim ljubimcima, ali spori loris (Nycticebus sp.) s velikim očima i licem dječjeg medvjedića dugo je već cilj krivolovaca u jugoistočnoj Aziji.

spori-lorisRachel Munds s američkog Sveučilišta Missouri i njeni kolege nedavno su identificirali tri nove vrste sporog Lorisa. Ti su primati izvorno bili grupirani s drugim vrstama. Podjela te vrste u četiri različite klase znači da je opasnost od njezinog izumiranja veća nego što se ranije vjerovalo, ali bi mogla i pomoći u zaštiti neobičnih primata.

“Četiri odvojene vrste teže je zaštititi od jedne, jer svaka vrsta treba održavati svoju populaciju i imati dovoljno šumskog staništa”, rekla je Rachel Munds. “Nažalost, osim gubitka staništa zbog deforestacije, postoji i sve veća potražnja za tim životinjama na crnom tržištu. One se prodaju kao kućni ljubimci, a koriste se i kao rekviziti za turističke fotografije ili budu raskomadane radi korištenja u pripravi tradicionalnih azijskih lijekova.”

Prema Munds, spori lorisi nisu domaće životinje i zaštićeni su temeljem Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Ona tvrdi da je držanje tih životinja kao kućnih ljubimaca okrutno i da ih nije moguće pripitomiti.

“Čak i zoološki vrtovi imaju poteškoća u zadovoljavanju njihovih prehrambenih potreba za određenim vrstama insekata, drvećem i nektarom”, rekla je Munds. “Zoološki vrtovi ih rijetko uspiju uzgojiti. Gotovo svi primati u trgovinama kućnim ljubimcima uzeti su iz divljine, čime se prekidaju složene i nedovoljno shvaćene društvene strukture lorisa. Tu im se vade zubi koje oni koriste za svoje otrovne ugrize. Mnogi od njih umiru u bijednim uvjetima koji vladaju u procesu trgovine ljubimcima. Jednom kada stignu u nečiju kuću, njihovi im vlasnici ne pružaju potrebne socijalne i prehrambene uvjete kao ni stanište koje im je potrebno da žive udobno. Vlasnici se također žele igrati s tim noćnim životinjama tijekom dana, narušavajući njihove obrasce spavanja.”

Novoidentificirane vrste nalaze se na indonezijskom otoku Borneo. Munds i njezini kolege uočili su da su dosadašnje izvorne pojedinačne vrste uključivale životinje znatno različitih tjelesnih veličina, debljine krzna, staništa i oznaka lica. Muzejski primjerci, fotografije i žive životinje pomogle su primatolozima da izdvoje četiri vrste iz izvorno jedne. Sada bi umjesto jedne životinje koja je navedena kao ugrožena prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode, mogle postojati četiri ugrožene vrste. Ovaj potencijal promjene statusa zaštite može poslužiti da se skrene pozornost na teško stanje primata i povećanje njihove zakonske zaštite.

“Brojni video isječci na  YouTubeu koji prikazuju kako se lorisi škakljaju, drže suncobrane ili jedu s vilicom postali su vrlo popularni”, kaže Anna Nekaris, koautorica studije, profesorica primatologije na Sveučilištu Oxford Brookes. “CNN je nedavno promicao video isječke s lorisima  kao zabavu koja vodi prema „dobrom osjećanju“. Zapravo je istina da su lorisi koji drže vilicu ili suncobran jednostavno očajni da drže nešto. Te šumske životinje su prilagođene da provedu život na stablima stalno stišćući grane. Ali, njihovi vlasnici im rijetko pružaju dovoljno struktura za penjanje.”

Nije samo trgovina kućnim ljubimcima prijetnja za opstanak lorisa. Životinje se također koriste u pripravi tradicionalnih azijskih lijekova. Metode koje se koriste za izradu lijekova mogu biti izuzetno nasilne, kaže Nekaris koja je i direktorica organizacije Little Fireface Project za zaštitu sporih lorisa. Na primjer, kako bi se dobile suze od lorisa s velikim očima, životinjama se ražnjevi gurnu u anus i guraju dok ne izađu na usta. Potom se još uvijek žive životinje peku na zadimljenoj vatri  i tada se skupljaju suze koje teku iz njihovih očiju. Te se suze koriste za navodno liječenje bolesti očiju kod ljudi.

Škakljanje sporih lorisa – Istina, koja govori o ilegalnoj trgovini sporim lorisima.

http://www.youtube.com/watch?v=RF9-Dp3unTU.

Članak “Taksonomija sporih lorisa sa Bornea, s novim vrstama Nycticebus Kayan” objavljen je u časopisu American Journal of Primatology, a na njemu je kao koautorica sudjelovala i Susan Ford sa Sveučilišta Southern Illinois. Rad opisuje razlike u fiziologiji i staništima koje opravdavaju podjelu izvorne vrste sporog lorisa Nycticebus menagensis na tri nove vrste sporog lorisa (Nycticebus bancanus, Nycticebus borneanus i Nycticebus kayan).

Izvor: University of Missouri-Columbia

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Znanost

Znanstvenici s Cambridgea tvrde da nas može uništiti glad, roboti ubojice, asteroridi, ali i – tirani. Dabogda živio u zanimljiva vremena, kaže stara kletva....

Arheologija i paleontologija

Dolazak naših predaka u Europu prije otprilike 40 tisuća godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici. Novi dokazi ukazuju na to...

Oglašavanje