Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Hoćemo li uskoro imati cjepivo protiv H. influenzae?

Foto: Pixabay

Haemophilus influenzae je bakterija koja može uzrokovati smrtonosne infekcije kod djece, a i kod odraslih sa slabijim imunitetom. Nažalost, do sada nismo imali uspjeha s razvojem cjepiva za H. influenzae. No, u novom istraživanju, znanstvenici iz Dječje bolnice u Philadelphiji identificirali su dva proteina koji se nalaze na bakteriji, a koji bi potencijalno mogli biti ciljno mjesto djelovanja cjepiva.

Istraživači su teoriju testirali na miševima, gdje su primijenili protutijela na dva adhezivna proteina koji bakterijama omogućuju vezanje za stanice u plućima te poticanje infekcije dišnog sustava. Kod miševa se na taj način pokrenuo zaštitni imunitet protiv različitih sojeva netipibilnog Haemophilus influenzae (NTHi).

Netipični Haemophilus influenzae najčešći je uzrok bakterijskih infekcija dišnih puteva, infekcija srednjeg uha, sinusa te čak i pogoršanja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a) koja se nalazi kod većine starijih pušača. Osim klasičnih upala, H. influenzae nerijetko uzrokuje i sepsu te meningitis. U ovom trenutku ne postoje cjepiva niti drugi oblici zaštite od infekcija uzrokovanih ovim organizmom.

Zašto još nemamo cjepivo protiv H. influenzae?

Do sada nismo imali cjepivo jer jednostavno postoji previše sojeva NTHi. Svaki soj sadrži u pravilu različite antigene, koji se inače koriste za imunizaciju, pa je zbog toga jednostavno bilo nemoguće stvoriti cjepivo koje bi sadržavalo antigene svih sojeva. U teoriji se moglo razviti cjepivo protiv nekoliko sojeva, ali bilo bi besmisleno jer u tom slučaju nismo zaštićeni protiv ostalih sojeva.

Kako bi se izbjegla paleta različitih antigena, znanstvenici su krenuli u potragu za proteinima koje sadržava većina sojeva NTHi. Uspjeli su identificirati HMW1 i HMW2, dva proteina koji su uključeni u oko 80% sojeva NTHi.

Koristeći modele miša, znanstvenici su ustanovili da primjenom HMW1 i HMW2, organizam potiče imunološki odgovor pri čemu se stvaraju protutijela na te molekule te sprječavaju vezanje bakterije za stanice dišnog sustava, te samim time se sprječava infekcija.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...