Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Hoćemo li uskoro imati lijek za ebolu?

Foto: Sveučilište u Georgiji

Identificirani su proteini koji bi mogli biti ključni u borbi protiv ebole. Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia su izolirali proteine iz pacijenata koji su preboljeli infekciju ebolom. Izgleda da je primarna funkcija proteina da inhibiraju, tj sprječavaju proizvodnju virusnog genetskog materijala u stanicama domaćina.

Inače virus ebole, odnosno Zairski ebolavirus, spada u skupinu RNA virusa iz porodice filovirusa te uzrokuje teške infekcije kod ljudi. U prošlosti su se već nekoliko puta javljale epidemije ove bolesti, a smrtnost je sezala čak i do 90%.

Zadnja najpoznatija epidemija virusa ebole se odvijala u Zapadnoj Africi od 2013. do 2016. godine te je rezultirala s više od 28.000 infekcija i preko 11.000 smrtnih slučajeva. No, to nije zadnja epidemija. Čak četiri nove epidemije su se dogodile u Demokratskoj Republici Kongo u razdoblju od 2017. do 2021. godine, te epidemija u Gvineji 2021. godine.

Znanstvenici su identificirali nekoliko proteina koji bi mogli igrati ključnu ulogu u liječenju, a izolirani su iz ispitanika koji su bili inficirani sojem VP30 ebola virusa. Izolirani proteini su nazvani RBBP6, hnRNPL i PEG10, te djeluju tako što inhibiraju sintezu virusne RNA i samim time infekciju virusom. No, s druge strane, izoliran je i protein hnRNPUL1 koji za funkciju ima pojačavanje sinteze virusne RNA.

Nalazi su objavljeni u časopisu EMBO Journal, prenosi Science Daily.

Postoji li opasnost od pandemije ebola virusa?

Ovi su nalazi izvanredni jer obično mislimo da virus ebole raste nekontrolirano kod zaraženih ljudi. Ovi podaci pokazuju da naše stanice sadržavaju proteine koji usporavaju ekspresiju i replikaciju gena virusa. Osim u svrhu liječenja, ovi nalazi bi se mogli upotrijebiti i u svrhu razvoja uspješnijih cjepiva za virus ebole.

Iako je gotovo nemoguće da virus ebole uzrokuje pandemiju, činjenica da je smrtnost veća od 50% privlači pozornost brojnih znanstvenika kako bi se što prije suzbilo bilo kakvo širenje bolesti. Paradoksalno, tako visoka smrtnost i sprječava bilo kakva veća epidemijska širenja jer zaraženi ljudi budu teško bolesni što im otežava da zaraze druge oko sebe.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Sintetička DNA možda zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike, ali brzo postaje stvarnost. Istraživači su stvorili stanicu kvasca s genomom koji je više od...

Genetika

Poznato je da kada smo bolesni često imamo potrebu za dodatnim snom. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili su da takav odgovor na infekciju...

Bakterije i virusi

Epidemija nepoznate bolesti u 16. stoljeću pokosila je starosjedioce današnjeg Meksika i ubraja se u najgore epidemije u ljudskoj povijesti, a provedena istraživanja ponudila...

Biotehnologija

Mikroplastika je brzorastući onečišćivač koji, zbog svoje sveprisutnosti u okolišu i štetnosti po čovjeka i životinje, izaziva veliku zabrinutost javnosti. Međutim, dobra vijest dolazi...